Sztrájkolnának az Államkincstárnál

2017.06.01. 15:37

A Magyar Államkincstár országos, megyei és munkahelyi szakszervezetei július 17-én kétórás figyelmeztető sztrájkba hívják a kincstári dolgozókat. Erre akkor kerül sor, ha a kormány nem szavazza meg nekik a 25 százalékos béremelést.

A köztisztviselők szakszervezete (Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete - MKKSZ) azt még hozzáteszi, hogy 9 éve nem kaptak béremelést, és a kincstári dolgozók többsége garantált bérminimumért dolgozik napi több mint 8 órán át. Pedig ők biztosítják az egész állam "vérkeringését", a pénzügyi ügyintézést az egyházak finanszírozásától vagy az uniós pénzek tényleges kifizetésétől 900 ezer állami dolgozó bérszámfejtéséig. 

Lázár János erről a csütörtök délutáni kormányinfón azt mondta, hogy ilyen nincs, ez biztos félreértés, a központi államigazgatásban nincsen sztrájk. De béremelés se lesz.  

Frissítés: Az Államkincstár már kicsit komolyabban vette a szakszervezet bejelentését, és azt közölték délután ötkor, hogy az alapfeladatok ellátását nem fogja veszélyeztetni az esetleges figyelmeztető sztrájk. Azt is leírták a közleményükben, hogy a Kincstár vezetősége nyitott a tárgyalásokra. Mondjuk a béremeléshez alapvetően nem velük kell megállapodni, azt nem írták le, hogy ők miről akarnának tárgyalni.