Kétéves korig jár majd a diplomás gyed

2017.06.02. 12:57

Jővő évtől a gyerek kétéves korig jár majd a diplomás gyed, mondta el az MTI szerint Novák Katalin, aki család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár.

Mármint azoknak, akik magyarul tanulnak nappali tagozaton, és már legalább két félévet eltöltött női hallgatók. És értelemszerűen született épp legalább egy gyerekük, akit saját háztartásban kell nevelni. A diplomás  gyed akkor is kérhető, ha a gyerek születését előtti két éven belül volt a két aktív félév, és a gyermek a jogviszony fennállása alatt született. És akkor is, ha a jogviszony megszűnte után egy éven belül voltt szülés. 

Ezt az egész diplomás gyedet mondjuk még mindig kevesebb, mint ezer ember veszi igénybe, pedig már három éve van. 

Az apa is lehet jogosult a diplomás gyedre, ha megfelel a feltételeknek, és:

  • vér szerinti apa, és
  • a szülő nő meghal vagy
  • a szülő nő él, de nem felel meg a jogosultsági feltételek valamelyikének és az általános szabályok szerinti gyedre sem jogosult.

Egyébként ahogy emelik a minimálbértípusokat, úgy emelkedik az azokhoz kötött (70 százalékukat jelentő) diplomás gyed is. A felsőfokú alapképzésben, a felsőfokú szakképzésben, a felsőoktatási szakképzésben vagy a szakirányú továbbképzésben résztvevőknek 89 200-ról 96 600 forintra, míg a mesterképzésben, az egységes osztatlan vagy a doktori képzésben résztvevőknek 112 ezerről 126 350 forintra emelkedik.  • Tippek
  • Hírek