Orbánék körének végre lett egy nagy bankja

Ez történt a gazdaságban az év 21. hetében.

2017.06.05. 08:30 Módosítva: 2017.06.05. 08:31

Aki eddig aggódott, hogy esetleg talán mégse Orbán és Matolcsy bizalmasainak privatizáljuk a negyedik legnagyobb magyar bankot, az most megnyugodhat. Végre 

hivatalosan is előbújt a háttérből Mészáros Lőrinc is,

aki a bank 49 százaléka felett szerzett befolyást most már nyilvánosan. Persze a jelenlegi szabályozás szerint a végső haszonhúzók akár örökre titokban maradhatnak, de ez szinte már részletkérdésnek tűnik.

Az egészen durva történet előzményeiről itt olvashat, és bár rengeteg egyéb kérdés is felmerül még, a legérdekesebb az, hogy minek kellett hónapokig azzal bohóckodni, hogy egy titokzatos indiai üzletember Szingapúrból úgy érezte, hogy kell neki egy korábban szétlopott, rosszul működő nagy magyar bank, aminek egyébként például meghagyná a menedzsmentjét.

Pláne nem kellett volna összesen milliárdos tanácsadói díjakat kifizetni olyan nagy cégeknek, mint a J.P. Morgannek, a KPMG-nek vagy épp a DLA Pipernek, ha a legelején is azt mondhatta volna az MNB, hogy ez Orbán és Matolcsy bizalmasainak kell, és kész. Az etikailag erősen megkérdőjelezhető üzleteket is nagyon megdrágítja a sok felesleges színjáték, ami persze közpénzből ment, de legalább erre odafigyelhetnének a következő hasonló mutyinál.   

LSL vs a nagy L – ki a felelős a Vár szétlopásáért?

Még korábban kiszivárgott egy nem nyilvános irat, ami szerint a Vár és a Várkert Bazár üzemeltetését sorozatos pénzügyi visszaélések, elképesztő szabálytalanságok és kitartó gondatlanság jellemezte. Az adatokat pedig visszatartották a kötelező átvilágítások során.

A Lázár János vezette Miniszterelnökség lenne a felelős ezért, de Lázár egyelőre inkább húzza az időt, pontosabban a miniszter még nem ért rá utánaolvasni az ügynek, mert megint  túl sok más dolga van, és egyébként is kért egy másik vizsgálatot, annak az eredményét is megvárná. De ha valami huncutság derül ki, azért majd L. Simon László, korábbi államtitkár lesz a felelős, nem a mostani príma beosztottja, Gyutai Csaba, a korábbi egerszegi polgármester.

L. Simon szerint viszont lényegében Lázár sikálta el korábban is a főkópé Gyutai Csaba ügyeit, hiába jelzett neki. Gyutai cserébe erős pozícióban érezheti magát, mivel csak annyit közölt, hogy ő semmiről nem fog mondani semmit, de L. Simon hazudik. 

Mi lesz az ügy vége?

A kincstárnál közben sztrájkolnának már az alkalmazottak az elmaradt béremelések miatt. Lázár szerint mondjuk sztrájkolni se fognak, de béremelés se lesz.  Tüntettek a mentősök, a nettó 119 ezer forintos fizetésük emeléséért, a Fidesz szerint viszont jól keresnek, és még jobban fognak, és ha valaki hibás itt, az a hét évvel ezelőtti elmúltnyolcév. 

Orbán és Lázár közben nagy panelprogramon gondolkoznak,

visszabontanák felső szintjeit,

de az még nem hangzott el, hogy ez pontosan mire lenne jó. Vagy mennyibe kerülne. De Hódmezővásárhelyen nagyon nem tetszik már nekik néhány romló paneltömb, ott lehetne majd a mintaprogram. Mondjuk az se egyértelmű, hogy ha találnak egy helyben esetleg elfogadható megoldást, azt mennyiben lehet felhasználni Miskolcon vagy Kelenföldön.

Közben újra ömlik az uniós ajándékpénz, ki is lőttek a beruházások emiatt.  Ehhez lazábban kapcsolódóan, de az elmúlt héten kijöttek olyan érdekes elemzések is, ami szerint például 2009-2016 közt az összes közbeszerzésünk huszadát lényegében öt ember vitte el, ami elég erős koncentrációnak tűnik. Bár Simicska közben kikerült ebből az ötből.  Vagy hogy a vizes vb százmilliárdjából nyolc nagyvállalkozó vitt el 74-et, fájó, hogy ennyire nem értenek semmihez jól a magyar cégek, vállalkozók, csak egy ilyen szűk kör.

Ez mindennél fontosabb, mármint a szavak szintjén

Nagyot viccelt Varga Mihály miniszter is, aki szerint a kormánynak

minden másnál fontosabb

a demográfiai program. De pénzt nem adnak rá, azaz a mindennél fontosabb programot nem tervezték bele a költségvetésbe, és nem is fogják. Varga abban bízik, hogy valami pluszpénz beesik majd, vagy elhalasztódik néhány beruházás, és akkor majd foglalkozunk ezzel. Itt utánaolvashat egyébként alaposabban a problémának.

Le kellett adni a céges beszámolókat is, ezekből kiderül például, hogy az Orbán család 1,2 milliárdot vett ki a bányáikból, ötmilliárdot kaszált a kaszinóiból Andy Vajna, de hétköznapi ember számára felfoghatatlanul jó éve volt Rogán kommunikációs profi szomszédjának is.

Az EU-ban közben azon gondolkoznak, hogy akár olyan feltételekhez is köthetnék a támogatásokat, mint például a jogállamiság megőrzése. Donald Trump felrúgta a héten a történelmi párizsi klímaegyezményt, amivel az egész világot kiakasztotta, kivéve Putyint. Az otthon erősen szorongatott Trump egyébként "nem hisz" az ember okozta globális felmelegedésben, ami egy bonyolult probléma elismerésre méltóan frappáns megoldása.

Nekünk diplomáciailag még az külön ciki Trump kapcsán, hogy Orbán hiába mozgatott meg minden lehetséges követ a CEU-tól az amerikai lobbistáiig azért, hogy találkozhasson Trumppal, csak nem jött össze. A román államfővel viszont most fog találkozni Trump, akik hozzánk képest feleannyi seggnyalást se vállaltak, ráadásul nyíltan Clintonra számítottak elnöki befutóként.

Elég sok érdemibb terrortámadás volt most Angliában, három hónap alatt 3, ezért most bejelentette May, hogy jóval keményebben fognak fellépni a radikális ideológiák és emberek ellen,  és újragondolják az egész terrorelhárítási stratégiájukat. Értelemszerűen az még csak később fog kiderülni, hogy a gyakorlatban mit jelent majd. 

Voltak más érdekes hírek is azért:

  • Nagy szavaink vannak mindig a magyar buszgyártásról, de amit az állam eddig csinált eddig az iparággal, az inkább egy gyenge vicc. Az NGM még a kérdéseinkre se mert válaszolni. 
  • Orbán úgy néz ki, hogy ténylegesen arról beszélt egy összeszerelőüzem megnyitóján, hogy a gazdaságunk nem is összeszerelőüzem, hanem fejlesztőközpont.
  • Pont úgy csapott le a Bilderberg-csoport, ahogy azt sejteni lehetett.
  • Ez nem lesz Kína évszázada, és senki nem fogja kívülről megvédeni nekünk a demokratikus intézményeket, mondta el nekünk egyebek mellett Niall Ferguson, aki történész Stanfordon.
  • Írtunk portrét Rogán első gyerekét nevelő, csodásan felívelő pályafutású Gubicza Ágostonról.
  • Vannak hasznai is bőven annak, hogy van komoly szegénység Magyarországon.
  • Vannak arra utaló jelek, hogy a Mol rendszerszerűen és régóta elhallgatta a kútjainál történő áfacsalásoakt.
  • Visszakérte az MNB a magyar csodazongorára adott 60 milliós támogatását, kiábrándultak a csodából, de azt nem árulták el, hogy pontosan miért.