19 millióra büntették a B3 takarékot

2017.06.08. 11:11

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 19 millió forintra bírságolta a B3 Takarék Szövetkezetet, mert talált egy sor szabálytalanságot. Vállalatirányítási, hitelkockázat-kezelési és adatszolgáltatási hiányosságokat is talált, a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a pénzintézetet.

A jegybank csütörtöki közleménye szerint az eljárás többek között vállalatirányítási folyamatok, a hitelkockázatok azonosítása, kezelése és nyomon követése, az egyes ügyfélminősítések és azok felülvizsgálatai, az ingatlanfedezetek és visszavett eszközök értékelése, az átstrukturált ügyletek nyilvántartása és minősítése, az értékvesztés elszámolása, valamint egyes informatikai előírások és a felügyeleti adatszolgáltatások kapcsán állapított meg problémákat.

Az MNB a vizsgálat során a 2015. szeptember 1-jével kezdődő időszakot ellenőrizte, a bírságösszeg meghatározásakor pedig többek között a működési folyamatokban feltárt hibák számát, összhatását, valamint a pénzügyi intézmény méretét vette figyelembe.

Az FHB-ban is részvényes B3 egyébként az utóbbi időben egyre szorosabbra fűzi a kapcsolatát a magyar történelem leggyorsabban gazdagodó üzletemberévek, Mészáros Lőrinccel. A takarék nemrég nyitott üzletet a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group herceghalmi irodaházában. De nemcsak az B3 ügyfele a Talentisnek, de a Talentis is ügyfele a takaréknak, Mészáros cége az B3 takarékról vett fel 890 millió forint hitelt, hogy megvehessék Gyárfás Tamástól a Nap Tv székházát.

Mészáros ide költöztette az Echo Tv-t, amit tavaly decemberben vásárolt meg Széles Gábortól. Az összefonódások viszont itt még nem érnek véget, ugyanis a B3 Takarék jogi ügyeit intéző Gödör Éva nemrég bekerült egy másik Mészáros-cég, az Opimus Group Nyrt. igazgatóságába is.