Nem dobja fel a magyarokat, hogy Magyarország jobban teljesít

2017.06.08. 15:27

A magyar vásárlók a pesszimistábbak közé tartoznak. Miközben az európaiak közérzete tíz év óta a legjobb, a magyarok országuk helyzetét és egyéni kilátásaikat is borúsabban ítélik meg, derül ki a Cetelem 2017-es körképének adataiból.

Annak dacára sem javult a magyarok közérzete, hogy például tavaly jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma, emelkedtek a reálbérek, fellendült a fogyasztás, bővültek a vállalati és lakossági új hitelkihelyezések Magyarországon.

A 2017-es reprezentatív felmérés összesen 10673 (országonként legalább 800 fő) európai polgár bevonásával készült tavaly év végén. A kutatásban részt vevő országok: Belgium, Cseh Köztársaság, az Egyesült Királyság, Franciaország, Dánia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország és Szlovákia.

  • A kontinens egészére vetítve tovább javult az országok általános helyzetét tízes skálán értékelő pontszám a Cetelem évente megjelenő, tizenöt országra kiterjedő körképének tanúsága szerint: egy év alatt: 4,7-ről 4,9-re emelkedett.
  • Kivételt csak Franciaország (4,4) és Magyarország (3,9) képez, ahol semmit nem változott a fogyasztók érzete tavaly óta.
  • Személyes helyzetüket értékelve a magyarok pesszimistának számítanak a kontinenshez képest, 4,2-re értékelték saját helyzetüket, szemben az 5,5-es európai átlaggal.
  • A Cetelem 2016-os körképéből az is kiderül, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége, 90 százaléka alaposan megnézi és összehasonlítja az árakat, mielőtt vásárolna. Magyarországon az emberek 91 veti össze az árakat a vásárlást megelőzően, 87 százalékuk pedig sokat töpreng, mielőtt pénzt adna ki valamire.
  • A magyarok különösen nagyra értékelik a minősítések, tanúsítványok meglétét: ezeket 78 százalékunk ítéli fontosnak, szemben a 68 százalékos európai átlaggal.