Nem adják ki, milyen atomegyezményt írt alá Semjén titokban Iránnal

2017.06.10. 10:14

Az LMP adatigénylésére kiadták az április 8-án, Semjén Zsolt titkolt iráni útján aláírt szándéknyilatkozatot,

de ebben sincsenek konkrétumok az együttműködésről, mert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint ezek nem adhatók ki közérdekű adatként.

A dokumentum az atomenergia „békés célú”, illetve „polgári célú” közös fejlesztéséről szól, de nincsenek benne garanciák arra nézve, hogy Irán végül kizárólag erre használja a magyar hozzájárulást - kommentálta Ungár Péter, aki szerint Paks esetében és most is az a legnagyobb kockázat, hogy senki nem tudja, pontosan mit írt alá az állam. Ungár arra is figyelmeztetett, hogy Iránnal vigyázni kell:

Észre kellene venni, hogy a világ egyik legkockázatosabb partneréről van szó, aki soha senkivel nem játszott egyenesen, éppen ezért kellene ezt az egészet messziről elkerülnünk

Az még április elején az iráni sajtóból kiderült, hogy a magyar állam Iránnal közösen építhet atomreaktorokat. Bár a kormány erről semmit nem közölt, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Magyarország nevében kötött megállapodást Teheránban, aminek értelmében a magyar Eximbank 26,4 milliárd forintos hitelt ad Iránnak a projekthez. Szijjártó Péter külügyminiszter később azt közölte, hogy ez nem az atomegyezményre, hanem magyar-iráni együttműködésére vonatkozik.

Erre egy hónappal Ungár Péter LMP-s politikus vette észre, hogy Semjén májusban Belgrádba utazott, és újból titokban tárgyalt Iránnal, amiről megint csak az iráni hírügynökség jelentett. A kormányszóvivő Havasi Bertalan korábban csak annyit mondott: az egyezmény az atomenergia-együttműködésről, elsősorban annak biztonságáról szólt, és megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az Európai Unió normáinak.