735 millióval tömték ki a kukaholdingot, még mindig nem megy a számlázás

D MAR20170421106
2017.06.13. 08:35 Módosítva: 2017.06.13. 11:05

Az Mno.hu Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmények alapján készített összesítése alapján eddig több mint 735 millió forint közpénzt adott a kormányzat a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. országos számlázási rendszerére.

Mindez azért érdekes, mert a csomó pénz ellenére a fogyasztók jó néhány településen hónapok óta nem kapnak csekket, viszont az NHKV műszaki infrastruktúrája arra alkalmas lett, hogy a cég fenyegető leveleket küldjön olyan fogyasztóknak, akik a tavalyi kötelezettségeiket már befizették, vagy olyanoknak, akik a vállalat hibájából nem fizettek még mindent be.

Önnek is gondja van a kukaholding számlázásával?
Írja meg nekünk!

A lap úgy tudja, hogy az NHKV őszig kapott haladékot a már egy éve húzódó számlázási gondok orvoslására, és ha addig sem oldódnak meg a problémák, akkor elbocsátások várhatóak a cégvezetés körében.

Az NHKV tavaly szeptemberben írta ki az első pályázatot a rendszer kialakítására, amivel állami megbízáshoz jutottak Garancsi István a Mobil Adat Kft.-ben lévő cégtársai. Az Antenna Hungária Zrt.-vel közösen ugyanis a Garancsi üzletfelei, Hauser Gábor Miklós, illetve Brasnyó Péter által jegyzett Euromacc Adatfeldolgozó és Szolgáltató Kft. nyerte meg a nemzeti kukacég csaknem 550 millió forint értékű megbízását az állami vállalat bizonylatkészítő rendszerének a megalkotására.

Ezt követően novemberben megint pályázatot írtak ki, ami alapján a nyertes Molaris Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft. 49 millió forint értékben arra kapott megbízást az NHKV-től, hogy partnerportált, ügyfélkezelő platformot és olyan számlakezelő rendszert alakítson ki, amely hozzávetőleg akár évi 15 millió bizonylat kiállítását is el tudja végezni.

Idén áprilisban még két pályázatot írtak ki, amiket szintén az Euromacc nyert. A 24 milliós munka mellett tavaly júniusban 17, illetve idén januárban 17,7 millió forint értékbena számlázás informatikai hátterének kiépítésével és a rendszer üzemeltetésével kapcsolatos szerződést kötött az NHKV.

Szakértők szerint a jelenlegi rendszer működésképtelen: az állami cég gyakorlatilag semmilyen hulladékkezelési munkát nem végez, csak beszedi a pénzt a lakosságtól, és azt újraosztja a a szemétszállítást ténylegesen elvégző, jobbára helyhatósági kézben lévő mintegy 170 cégnek. A vállalkozások jelentős része az új finanszírozási rendszer és a rezsicsökkentés miatt bevezetett árkorlátozások miatt a csőd szélén áll. A kukaholdingról itt írtunk részletesebben.  • Tippek
  • Hitelkártya