20 százalékkal nőtt a sörkülönlegességek fogyasztása

2017.06.14. 18:00
Húsz százalék felett emelkedett a sörkülönlegességek, a kézműves sörök, illetve az alkoholmentes ízesített sörök forgalma tavaly – derül ki a Nielsen adataiból.

A felmérés szerint a teljes magyarországi sörfogyasztás tavaly nem egész négymillió hektoliter volt, egy százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A visszaesést a hűvösebb nyárral magyarázzák: júliusban és augusztusban hat százalékkal kevesebb sört ittak a népek, mint a melegebb 2015-ös nyáron. A szektor forgalma értékben változatlan, 133 milliárd forint volt. 

A kézműves és különleges sörök forgalma értékben 25 százalékkal, mennyiségben pedig 20 százalékkal nőtt az adatok alapján, a teljes piacból már hat százalékos a részesedésük – írja az MTI.

Ebből még nem kell arra gondolni, hogy egy év alatt a kézműves sörök országvá váltunk volna, a legnagyobb megugrás ugyanis az ízesített, alkoholmentes sörmixeké, ami inkább a többi üdítőital-kategóriára jelent nővekvő konkurenciát.

A magyar piacon még mindig különlegességnek számító cider forgalma értékben 15 százalékkal, mennyiségben 17 százalékkal emelkedett tavaly, 34 ezer hektoliterre – közölte a Nielsen.