Visszakéri az MNB-alapítvány a kamutanulmányra adott pénzt

2017.06.14. 19:54

Visszakéri a  Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány azt a 11 millió forintot, amit a John Henry Newman Oktatási Központ Nonprofit Kft.-nek folyósított „Az argentin szuverén adósság kezelésének alternatív módszertana és annak tanulságai a magyar párhuzamok tükrében” című kutatási projekthez – írja a Magyar Narancs

Ahogy arról januárban részletesen beszámoltunk, a Kertész-Bakos Ferenc akadémiai svindler vezette  John Henry Newman Oktatási Központ a fent említett tanulmányra kapta a 10 890 000 forintos összeget. Az elkészült tanulmány ezzel szemben

  • az ígérthez képest fele olyan hosszú volt,
  • az argentin adósságkezelés helyett monetáris politikai innovációkról szólt
  • és több olyan szerző is szerepelt benne, akik csak cikkünkből tudták meg, hogy részt vettek a projektben.

Januárban a PADA azt írta, hogy amennyiben a pályázó teljeskörűen teljesíti a hiánypótlást a támogatott határidőre, az alapítvány elfogadja az elszámolást, más esetben a támogatás visszafizetésére kötelezi a támogatottat, és megvizsgálja a szükséges jogi lépések lehetőségét. Már akkor is kérdéses volt, hogy a hiánypótlás lehetséges-e az ügyben, mostanra azonban be is bizonyosodott, hogy nem az.

Az elszámolás során a John Henry Newman Oktatási Központ Nonprofit Kft. a folyósított 10 890 000 Ft támogatási összegből az elszámolás keretében 2 295 000 Ft összeget visszafizetett, míg a fennmaradó 8 595 000 Ft összeg szerződés szerinti felhasználását nem tudta az alapítvány részéről elfogadható módon igazolni, így a támogatási szerződés alapján az alapítvány felszólította az összeg megfizetésére.

– írta az alapítvány, hozzátéve azt is, hogy a fizetési felszólítás már kiment. A kamutanulmány tehát tényleg sok volt az MNB-alapítványnak, azt azonban nem tudni, hogy a Kertész-Bakoshoz formálisan nem köthető cég vajon miből fogja visszafizetni a több mint 8 és fél milliós összeget.