Ödön
1 °C
11 °C

Kósa: Egymillió nyugdíjas akar dolgozni

2017.06.14. 12:20

A parlament kedden megszavazta a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek létrehozását megalapozó törvényt. Kósa Lajos, a törvényjavaslat egyik benyújtója rögtön arról kezdett beszélni, hogy már vagy egymillió nyugdíjas szeretne ilyen keretek között dolgozni. A Portfolio.hu szerint ez azt jelenti, hogy

a nyugdíjasok fele akar szövetkezetekben visszatérni a munkaerőpiacra.

Ahogy arról korábban írtunk, a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet értelemszerűen egy szövetkezet, amelynek a tagjainak legalább 90 százaléka nyugdíjas, és amelynek célja, hogy „tagjai, illetve a még aktív időskorúak számára foglalkoztatást, munkaerőpiaci reaktivizálást biztosítson annak érdekében, hogy a következő generációk számára a náluk felhalmozódott tudás, szakmai- és élettapasztalat átadásra kerüljön, érvényre juttatva ezzel a közérdeket”.

Az ötlettel előálló Kósa Lajos és Harrach Péter indoklása szerint azért van szükség a nyugdíjas-szövetkezetekre, mert „a foglalkoztatás körében a munkanélküliség nagy léptéke ellenére munkaerőhiány tapasztalható, ez munkaerő piaci kiegyensúlyozatlanságot eredményez, amit meg kell kísérelni enyhíteni”. 

A törvény megszavazása után a szövetkezetek gyorsabban megalakulhatnak, mint gondolnánk, a diákszövetkezetek vezetői ugyanis már dolgoznak rajta, hogy a fiatalok mellett az időseket is a munka hadába állítsák. Fiák István, a diákszövetkezeteket tömörítő Diákész szövetség vezetője a Magyar Időknek azt mondta: a diákszövetkezetek és a nyugdíjas-szövetkezetek konzorciumi formában működhetnek együtt, vagyis a munkaadó már nemcsak diákokat, hanem időseket is kérhet az adott munkakör betöltésére, attól függően, hogy milyen igények merülnek fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?