Több száz diákmunkás nem kapta meg a fizetését Czeglédy botránya miatt

2017.06.18. 12:33 Módosítva: 2017.06.19. 11:59
Több ezer diákot érinthet a letartóztatott Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezet, az I Love Diákmunka fizetésképtelenné válása: sokan utoljára az áprilisi munkáért kaptak rendben fizetést, az e havi utalás csak részben, vagy egyáltalán nem érkezett meg. A károsultak - akiket a cég nem tájékoztat a részletekről - már azt fontolgatják, nem is veszik fel a soron következő műszakjaikat, mivel félnek, hogy sosem látnak pénzt belőle. Az I Love Diákmunka szerződött partnerei közt több nagy üzletlánc is van, akiket kényelmetlenül érinthet a hirtelen kieső munkaerő.

Már több száz taggal rendelkező Facebook-csoportja is van az MSZP ügyvédjéhez, Czeglédy Csabához köthető diákszövetkezetek károsultjainak. A különböző neveken újra- és újraalakuló munkaközvetítő cégeket az I Love Diákmunka online felület fésüli össze, amely leírása szerint több tízezer regisztrált diákkal rendelkezik, ám most nagy bajban van: a jelek szerint rengeteg tag nem kapta meg májusi fizetését a szokásos határidőig, és nem tudni, meddig húzódhat az ügy. A cég nem igazán kommunikál a diákokkal, az erre a célra létrehozott Facebook-profil csupán az alábbi szűkszavú bejegyzést tette közzé tegnap:

forrás: Facebook
forrás: Facebook

A Human Operator Zrt. (mely az I Love Diákmunka mögött álló egyik legjelentősebb szereplő, mintegy 6 ezer embert foglalkoztat) onnan lehet ismerős, hogy már tavaly is botrányba kveredett, amikor a McDonald's-ban dolgozó több száz diáknak nem tudott időben fizetni. Ekkor az igazgatóság elnöki posztját betöltő Czeglédy az Indexnek azt mondta, elszámolási vita alakult ki. Az érintett diákok tavaly még némi huzavona után hozzájutottak a bérükhöz, ami a mostani esetben koránt sem tűnik ilyen egyértelműnek.

A közlés szerint a cég számláit zárolták a munkaközvetítő hálózat elleni nyomozás miatt, így hiába lenne fedezet, nem tudnak fizetni, a bérgarancia alapon keresztüli utalás átfutási idejéről azonban nem írnak konkrétumot. Nyár elején ez különösen problémás az érintetteknek, ugyanis így nem csak az lakhatási és egyéb állandó költségek kifizetése került veszélybe, de nyaralási terveket is keresztbe húzhat a fizetés elmaradása. 

Czeglédy Csabát és társait több mint 3 milliárd forintos adócsalással gyanúsítják, amelyet a többszintű iskolaszövetkezetes céghálón keresztül valósítottak meg a hatóságok szerint 2013 és 2016 között. Az MSZP ügyvédjeként is ismert Czeglédy előzetes letartóztatásának elrendelésekor a pártelnök Molnár Gyula azt sugallta nyilatkozatában, hogy koncepciós eljárásról van szó. 

A beragadt fizetések miatt elkeseredett diákok nem tudják, hova fordulhatnának segítségért (bár a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége vállalta, hogy ingyenes jogsegélyt nyújt nekik), így egyelőre a Facebookon aktivizálódtak, egy nap leforgása alatt közel négyszázan. Számuk dinamikusan növekszik, könnyen elképzelhető, hogy az érintettek köre ezres nagyságrendű.

A károsultak csoportjában található bejegyzésekből kiderül: sokan már azt fontolgatják, a júniusra előre egyeztetett műszakokat fel sem veszik, hiszen nincs rá garancia, hogy megkapják ezekért a fizetést. Ez nem csak számukra lehet probléma, hanem az I Love Diákmunkán keresztül őket alkalmazó nagy cégeknek is, amelyek közt ott találjuk többek közt a DM-et, a Müllert és a Rossmannt is. 

Egy posztban arról lehet olvasni, az üzletekben sem tudják pontosan, hogyan is kéne most eljárni: 

"Tegnap beszéltem két üzlettel is a Rossmanntól, azt állították, hogy menjek be ugyanúgy dolgozni,majd a központnak elküldik, hogy én ma ott voltam és dolgoztam,kifizetik. Most be is mentem, egyből beakartak állítani dolgozni,de mondtam,hogy előbb szeretnék aláírni egy hivatalos papírt, hogy valóban megfogom kapni a pénzt. Erre az volt a válasz, hogy el lesz küldve a diákszövetkezetnek és.majd ők kifizetik... de ugye az megszűnt! Telefonált egyet és közölték, hogy ők ilyen papírt nem tudnak biztosítani!

Mondtam, hogy akkor így nem is állok munkába, és el is jöttem!

– írta az egyik diák. Megkérdeztünk több érintett nagy láncot, milyen súlyosan érinti őket a botrány, hogyan tervezik megoldani, illetve hogy van-e rá jogi lehetőség, hogy a diákokat az iskolaszövetkezetet megkerülve alkalmazzák legálisan a mostani helyzetben. A károsultak csoportjában egy diák posztolt egy a Biztos Kész Diákszövetkezet koordinátorától érkezett levelet, amely szerint a cég elkezdett tárgyalni a munkaadókkal a diákok átvételéről. Később a Pannon-Work Iskolaszövetkezet ágazatvezetője is bejelentkezett munkát ajánlva a bajba jutott diákoknak.

Kérdésekkel fordultunk az I Love Diákmunkához is, arról érdeklődtünk, pontosan mikor várható, hogy a bejegyzésükben említett bérgarancia alap fizetni tud, valamint hogy mi lesz a júniusi műszakok kifizetésével, átadnák-e esetleg a diákokat más szövetkezeteknek foglalkoztatásra. Hétfőig csak a Tesco reagált, amelynek a korábbi híresztelésekkel ellentétben nincs szerződéses kapcsolata az I Love Diákmunka körüli céghálóval, így problémákat sem tapasztaltak az ügy kapcsán.