Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Aki el tud menni külföldre nyaralni, az egyre messzebbre megy

2017.06.20. 14:43

Tíz százalékot emelkedtek az utasbiztosítások díjai idén, derül ki a Biztosítási Szemle cikkéből. Tavaly az utazásonkénti átlagdíj 13 300 forint volt, idén viszont már átlagosan 14 500 forint körül mozog, derül ki az AGENTA-Consulting felméréséből. 

Ez nem csak biztosítók áremelései miatt van, hanem mert megváltoztak az utazási szokások is a magyarok egy jelentősebb kisebbségénél. Azt tudjuk, hogy magyarok több mint fele nem fog sehol sem nyaralni idén, de akik külföldre mennek, azok egyre messzebbi utakat fizetnek ki.

Főleg az EU-n kívüli utak nyúltak meg jelentősen, szemben a korábban jellemzőbb pár napos európai utakkal a felmérés szerint. Egyrészt egyre hosszabb időre mennek többen, másrészt távolabbra, a legnépszerűbb úti célok számukra idén az USA, a Maldív-szigetek és Thaiföld. Az EU-n belüli nyaralások időtartamára kötött biztosítások átlagdíja nem változott közben érdemben.

A klasszikusabb betegségre, poggyászra vagy balesetre szóló biztosítások mellett egyébként az EU-n belül egyre többen kérnek nálunk sofőrszolgáltatást is az EU-n belül, illetve defektre is extra biztosítást. Általában egyébként a biztosítási adatok biztosabb eredményt jeleznek, mint a kérdőíves felmérések a szándékokról, hiszen itt biztosabban megvalósuló utakról van szó, fizettek is már érte.

Érdekes még, hogy általában a szegényebb uniós országokra jellemző, hogy az EU-n kívülre mennek nyaralni, hivatkozik a Quartz az Eurobarometer pár éves adataira. Csak más szegényebb uniós országokból mondjuk jellemzően nem az USA-ba és a Maldív-szigetekre repkednek főleg, hanem olcsóbb országokba. Emellett például a magyarok elenyésző része, nagyjából hatoda jut el egyáltalán egy évben legalább egyszer egy másik uniós országba, amivel a földrajzilag jóval távolabb lévő, és csak két uniós szomszéddal bíró Bulgáriával versenyzünk.