Maradhat még egy darabig a laza MNB-s politika

2017.06.20. 15:34

A kamatot most békén hagyták, de az inflációs várakozásait lejjebb tolta az MNB. Egészen pontosan 2,4 százalékra csökkentette a korábban idénre várt 2,6 százalékos inflációt. A 2018-ast pedig 3 százalékról 2,8 százalékra változtatták, és inkább majd szerintük csak 2019-től érik el a célként megfogalmazott, ideálisabb 3 százalékos inflációt.

Ez arra utalhat egyébként, hogy a lazább monetáris politikájukat még egy kicsit tovább szeretnék vinni. Az OECD egyébként pont most júniusban még arról adott ki előrejelzést, hogy ők viszont 3,4 százalékos inflációt várnak már nekünk 2018 végére, ami durván sokkal több, mint az MNB előrejelzése, és sajnos az inflációs célt is gyorsan túlnövi.

A monetáris tanács egyébként a következő években 3-4 százalék közötti növekedést vár, amivel most nem tólzóan optimsiták, mint általában, mert tényleg jobbak a világgazdasági kilátások mostanában. Ha már az OECD-nél maradtunk ők is sokkal bizakodóbbak lettek legutóbb a világgazdaság növekedését illetően, ami minket is ránt magával jellemzően. Ők egyébként Szlovákiától 4 százalék növekvő ütemű bővülést várnak Szlovákiától, jövőre már 4 százalék felettit. Más piaci elemzőházak is csökkenő ütemű, de 3 százalék feletti növekedést jósolnak nekünk, és majdnem minden régiós országnak.