Vádat emeltek Szeremleyék gyémántos csalási ügyében

2017.06.23. 11:20

Összesen végül 14 ember ellen emelt vádat a karcagi ügyészség a híres volt milliárdos és borász, Szeremley Hubáék ügyében.   Szeremley a vád szerint egy szegedi zsarolóval, Rafael Tamással állt össze még 2013 végén, hogy hamis gyémántokkal verjenek át sokakat. Bővebben itt olvashat a sztoriról.

Rafael egyszerűbb bűnöző, korábban a volt szegedi főrendőrrel, Kumbor Tiborral zsarolgattak közösen némi pénzért, ezért végül felfüggesztettet kapott. De a hírek szerint ő Szegeden már évek óta nyomta a kamugyémántos átveréseket, akár egy széttört sörösüveget is rásózott drágakőként az ügyefogyottabbakra, vagy például cigányokat öltöztetett be arab ékszerszakértőnek.

A több mint 70 éves Szeremley pedig pár éve még 28 milliárd forintra becsült vagyonával az ország egyik leggazdagabb emberének számított, korábban nagyszabású befektetései voltak Afrikában és a Közel-Keleten, több egyetemet végzett. Kalandos életéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Most a vád szerint ők ketten társaikkal azt találták ki, hogy főként a brókerbotrányokban bukó sértetteknek némi pénzért titkos adósuktól ékszereket és drágaköveket szereznek, és abból némileg kárpótolhatók lesznek brókercégek miatti veszteségeik. Ez sikerült is – mármint a megtévesztés – és őrült sok pénzt forintot csaltak így ki, miközben hamis gyémántokat villogtattak az rászedettek előtt.

Szeremley egyébként be is vallotta, hogy egyébként ellopott egy 3 millió forintot aranygyűrűt az események forgatagában, de az összes bejelentett kár 203 millió forintra rúg az ügyészek szerint. Ők egyébként 13 emberre kérnek börtönt, egy meg nem nevezett vádlottra pedig felfüggesztettet illetve teljes vagyonelkobzást.