Mészáros Lőrinc 600 milliót adott Veszprémnek a kézicsapatért

2017.06.24. 10:02 Módosítva: 2017.06.24. 11:48

Mi is megírtuk, hogy a veszprémi kézilabdacspatot megvásárolta Mészáros Lőrinc. A sajtóban már megjelentek olyan információk, melyek szerint a csapatnak fél milliárd forintnál is több vesztesége van, ezt pótolhatta ki a felcsúti polgármester üzlettársa és barátja, Szíjj László tulajdonában álló Duna Aszfalt Kft., amikor tőkeemeléssel többségi tulajdont szerzett a klubot működtető Veszprém Handball Team Zrt.-ben (VHT). Arról is volt hír, hogy az önkormányzat a pénzért cserébe áron alul értékesít majd ingatlanokat Orbán Viktor barátjának.

A Magyar Nemzet szombati számában részletesen feltérképezte a tranzakciót. A lap kiderítette, hogy egy, a veszprémi önkormányzat számára már kínossá váló hitel visszafizetését vállalta el Mészáros.

Na, persze nem úgy, hogy letett 600 milliót az azstalra és kifizette az önkormányzat tartozását –ennél szövevényesebb úton folyt át a Duna Aszfalt 600 millió forintos tőkeemelése az önkormányzathoz.

Az önkormányzat hitelezett, és nem kapta vissza a pénzt

Az eladósodás története a következő: a veszprémi csapat stadionját üzemeltető, önkormányzati tulajdonban lévő Csarnok Kft. adott először 465 millió forintot, majd később újabb 50 millió forintot hitel formájában a pénzügyi gondokkal küzdő klubnak. Magyarul az önkormányzat rejtett módon finanszírozta a csapatot, közpénzből.

A kölcsönt – legalábbis az első körben nyújtott 465 milliót – eredetileg tényleg csak mentőövnek szánták, ugyanis a Csarnok Kft. beszámolója szerint a VHT-nek 2015 márciusáig vissza kellett volna fizetnie a pénzt. Erre azonban azóta sem került sor. Sőt, a veszprémi csapatot működtető VHT még a kamatokat sem törlesztette.

A veszprémi csapat tartozása így (a 465 milliós hitellel, a kamatokkal és a tavalyi újabb 50 milliós kölcsönnel) mostanra egészen biztosan megközelíti a 600 milliót.

A kölcsön akkor lett igazán kínos a városvezetés számára, amikor tavaly év végén észrevette azt az Állami Számvevőszék.

A veszprémi önkormányzat áprilisi közgyűlési jegyzőkönyvének tanúsága szerint a szervezet arra jutott, hogy „nem volt biztosított a közgyűlés általi döntés végrehajtásának átláthatósága és elszámolhatósága”. Egyes vélemények szerint a Csarnok Kft. a VHT-nak nyújtott hitel lejáratának folyamatos kitolásával tiltott pénzintézeti tevékenységet végzett, ezért gyorsan kellett valahonnan pénzt szereznie a csapatnak, nehogy gond legyen.

És aztán váratlanul megjelent Mészáros Lőrinc.  • Hírek
  • Hírek