Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Vinnénk a meggyet Kubába

Ez történt a gazdaság 25. hetében

2017.06.25. 17:03
Csúcstalálkozó volt Brüsszelben, a németek és a franciák közös erővel turbóznák fel az EU-t. Nálunk forcsán megugrott a részmunkaidősök száma, újra tőzsdére menne a Waberer's és betekinthettünk a külügy boszorkánykonyhájába is.

Most telt egy egy év brexites népszavazás óta, és ettől látszik csak igazán, hogy milyen totálisan bizonytalan dolgot akart akkor a szavazók többsége. Mármint az látszik, hogy még mindig senki nem tud semmit arról, hogy tulajdonképpen mi lesz ez brexit, pontosan hogy fog kinézni és nagyjából mi lesz utána az Egyesült Királysággal.

Vagy hogy lesz-e egyáltalán brexit, mivel angolok számára a károk már most egyre kézzelfoghatóbbak, könnyen lehet, hogy mire reálissá válna a kilépés, már túlnyomó többség inkább visszacsinálná az egészet. Nem csak olyan nyilvánvaló dolgokra kell gondolni, hogy elköltöznek nagy cégek, hanem olyan váratlan csapások is előkerültek már, mint hogy saját termelésű gyümölcsök is egyre drágulnak.

Közben az EU-ban a francai és a német kormány eléggé egymásra talált, közös erődemonstrációval hangolnák át az EU-t. Uniós csúcstalálkozó volt ugyanis, szóba került ismét a közös hadsereg, a kereskedelmi bekeményítés, de a brexit is.

Amikor Németország és Franciaország szimbiózisban van, Európa előrelép

- ilyeneket magyarázott például Macron, lesz közös kormányülésük is a németekkel, meg sokféle javaslatuk a bevándorlástól az oktatásig. Lehet, hogy még eurózónás költségvetés is lesz, saját pénzügyminiszterrel, Merkel és Macron is benne lenne.

Előbújtak

Nálunk közben papíron hirtelen nagyon megugrott a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma. De az gyanítható, hogy valóságban nem sok minden változott, inkább valami statisztikai változtatás lehet a háttérben. Mellett érdekes volt, ahogy egy nagy ázsiai beruházásai banknál sok pénzért,

látványosan megszívattuk magunkat, aztán dicsekedni kezdtünk vele.

Itt elolvashatja a fájó, de azért szórakoztató sztorit bővebben.

Szép teljesítmények

Ha viszont jó híreket akar csak hallani, akkor mindenki olvasson bele a kormány új kommunikációs fegyverébe, a különböző társadalmi csoportokra célzott "Tájékoztató kiadványokba", a horgászoknak szánt már kész is van. Akiknek biztosan jó évük volt, azok például a Matolcsy-alapítványok vezetői, most például megdobtuk őket egy 500 milliós bónusszal.

Bónuszt érdemelne az olimpiaszervező szupercsapatunk is, önmagában az szép teljesítmény, hogy leállíthatatlanok, pedig nem is lesz olimpia. 2019-re fognak csak megszűnni.

A Waberer's közben újra nekifutna a tőzsdének, pontosabban a magyar tőzsdének. Wáberer György korábbi tulajdonos gyorsan be is jelentette, hogy szívesen átadná majd a névhasználati jogokat. A tőzsdét egyébként SZIT-ek fogják megtámadni, de ijedjen meg, inkább olvassa el, hogy miről van szó.

Kéne még fizetés, talán

Tüntetni terveznek a tescós szakszervezetek a dolgozók némileg magasabb fizetéséért. Egyébként egyes iparágakban valószínűleg lenne még tér bőven emelni a fizetéseket, legalábbis az Európai Szakszervezeti Szövetség magyar közgazdásza szerint. Az államilag szabályozott béreket mindenesetre erősen megtolták idénre.

Általában egyébként a minimálbér és kacsolódó területei elég nehéz közgazdasági témának számítanak, azt is nehezen tudjuk megmondani, hogy mi történt pontosan egy korábbi változtatásnál, azt meg pláne nehezen, hogy mi lenne, egy durvább általános emelésnél. Máshogy reagálhatnak mondjuk a csalók, a nyereséges cégek, a kevésbé nyereségek vagy épp a fogyasztók a dráguló terméktípusokra.

Egyébként

megváltozik a kenyér is nálunk,

csak belülről, meglátjuk, hogy hogy sikerül. Azt tudjuk viszont még, hogy a búzatermelőinknek nem tud a kedvére tenni az időjárás, ha sok a búza, az a baj, ha kevés, akkor meg az. A sörgyártóknak viszont igen, hiszen öntjük magunkba sört a nagy melegben, alig bírják a gyáraink.

Akit kicsit is érdekel, hogy hogyan működik az államigazgatás a valóságban, annak nagyon érdekes lesz a volt külügyi államtikárunkkal, Kohut Balázzsal készített interjúnk. Ő épp két nap alatt vinné a magyar meggyet a karibi térségbe, de Olaszországot is nagyon szereti, ezkeből pedig még lehet valami. Ahogy azt is megtudhattuk a héten az egyik érintett cég vezérétől, hogy nem csak egyeseknek volt jóa letelepedési kötvény, hanem mindannyiunknak.