Húszmilliós bírság a Budapest Banknak

2017.06.26. 10:45

A Magyar Nemzeti Bank 20,45 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Budapest Bank csoportot a tevékenységét érintő egyes hiányosságok miatt – írja a jegybank hétfői közleményében. A feltárt jogsértések nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését.

A jegybank a 2014. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. A csoportvizsgálat a Budapest Banknál többek közt a vállalatirányítási tevékenységgel, a hitelkockázat-kezeléssel és az adósságfék-szabályok alkalmazásával kapcsolatban állapított meg hiányosságokat. A bank például a fedezetlen hitelek hitelbírálatánál sok esetben a jövedelemre vonatkozó adatokat - a lakossági eladósodás megakadályozását szolgáló jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) szabályokat megsértve - telefonon ellenőrzött ügyfél-önbevallás alapján is elfogadta.

Problémát talált az MNB a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenység, a tőke- és tőkekövetelmény-számítás, valamint a számvitel és az informatikai biztonság terén is. A bank emellett befektetési szolgáltatási tevékenysége során nem felelt meg maradéktalanul az üzletszabályzatra, az ügyfélértesítésekre, az alkalmassági és a megfelelőségi ügyféltesztekre, valamint a megbízást követő ügyféltájékoztatásra vonatkozó előírásoknak sem.

A MNB kötelezte a Budapest Bankot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére. A közlemény szerint a bankkal szemben kiszabott 20 millió forint felügyeleti bírságot különösen indokolttá tette a megállapított jogsértések száma és súlya, illetve egyes jogsértések rendszerszintű jellege. Az MNB a működési gyakorlatot érintő kisebb súlyú jogsértések miatt 450 ezer forint bírságot szabott ki a Budapest Lízing Zrt.-re.