Közép-Magyarországot húzza a csok

2017.06.27. 09:07

Nagyon erősen dominál az építőiparban a közép-magyarországi régió, ezért az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint érdemes lenne úgy felülvizsgálni a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), hogy az valamilyen módon kiegyenlítse a lakáspiac területi egyenlőtlenségeit - írja a Magyar Idők.

Az ÉVOSZ szerint konkrétan mivel vidéken sok ingatlan szorul korszerűsítésre, helyrehozatalra, fontos elem lehetne a lakásfelújítások esetében alkalmazandó alacsonyabb vagy visszaigényelhető forgalmi adó csökkentése.

A KSH 2016-os jelentése alapján:

  • a közép-magyarországi cégek tavaly az országos építőipari termelés csaknem felét adták, miközben a második legerősebb, a dél-alföldi régió ennek alig több mint negyedét hozta, 
  • a legalább öt főt foglalkoztató szervezeteknél alkalmazásban állók több mint 40 százaléka Közép-Magyarország cégeinél dolgozott, a többi régi viszont csak 8-13 százalékos részesedést tett ki a foglalkoztatásból,
  • a teljes munkaidőben dolgozók havi bruttó 233 ezer forintos átlagkeresete Budapesten és Pest megyében az ágazat országos jövedelmi átlagánál 16 százalékkal volt több. Észak-Magyarországon voltak a legalacsonyabbak a keresetek, de más régiókban is átlag alatt voltak.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke azt mondta a lapnak, hogy a közepes és nagyobb vállalkozások egyre gyakrabban mozdulnak ki a székhelyük környékéről olyan térségekbe, ahol tartósan van munka és megrendelés, de a mikro-, kis- és középvállalkozások még nincsenek ehhez hozzászokva. Koji azt mondta, hogy a nagyobb mobilitáshoz a cégeknek több emberre lenne szüksége, ráadásul jelenleg az is nehezíti a helyzetet, hogy az elmúlt évek, évtizedek kedvezőtlen alvállalkozói láncos tapasztalatai nyomán ráadásul a saját nagyságrendjében mindenki generálkivitelező szeretne lenni.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban arról beszélt arról, hogy felülvizsgálnák a csokot azzal a céllal, hogy a településtípusokat figyelembe véve új programok is elindulhassanak.