Gazdát cserélt a Jobinfo.hu

2017.06.28. 11:40 Módosítva: 2017.06.30. 10:47
A Jobinfo.hu internetes állásközvetítő portál az alapítóktól a Comp Route nevű céghez, Spéder Zoltán üzletember közelébe került. Spédert már eddig is nagyon érdekelte ez a piac. Mindez érthető, hiszen munkaerő-hiányos gazdaságunkban szépen hasítanak az ilyen oldalak.

A netes állásközvetítés nagy üzlet, különösen mostanában, az erősen szakemberhiányos hazai munkaerőpiacon. A legnagyobb spíler, vagyis a piacvezető Profession.hu Kft. például tavaly 4,9 milliárd forintos forgalmat és 2,1 milliárd forint adózott eredményt ért el. Ennek az oldalnak a zürichi Ringier Axel Springer Media AG a tulajdonosa. Hogy mekkora a spiritusz ebben az üzletágban, azt jól mutatja, hogy a Profession.hu 2015-ben még csak 2,8 milliárd forintos forgalmat és 0,9 milliárd nyereséget ért el.

A Jobinfo egy sokkal kisebb játékos, tavaly 133 millió forintos forgalom mellett 43 millió forint nyereséget csinált, és mindössze egyetlen alkalmazottja van. Amolyan aggregátor oldal, vagyis főleg mások hirdetéseit teszi fel (a Profession.hu mellett ilyen cég a CV Online, a Jobline, az ÁllásStart és a Workania), de azért olyan 20-30 százalékban alanyi jogon szerzett állásajánlatai is vannak.

Az eladó hivatalosan egy ciprusi cég, a Tatana Technologies Ltd., de a ciprusi cég mögött alighanem egy digitális üzletekben aktív páros, Nagy Attila és Trentin Tamás bukkan fel. Nekik több cégük is van, a ReachMedia digitális reklámügynökség tűnik a legnagyobbnak, de a Jobinfo.hu mellett még a KutatóCentrum Online Piackutató nevű vállalkozás is értelmezhető méretű, és a cégek együttesen már egész komoly birodalmat alkotnak.

A vevő a Comp Route Technology Informatikai Zrt., de úgy tudjuk, hogy

a Jobinfo.hu ügyvezetését az Állás.hu portált üzemeltető cég vezérigazgatója és egyik munkavállalója látja majd el, melynek tulajdonosa a Tőkepartner Kockázati Tőkealap.

A Tőkepartner Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. azt jelezte számunkra, hogy nincsen köze sem a tranzakcióhoz, sem a Comp Route Technology Informatikai Zrt.-hez. A Tőkepartner Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. immár teljesen Spéder tulajdonában áll. Spéder ugyanis tavaly november végén megvette Bán Zoltántól, a Portfolio.hu vezetőjétől a Te-Bit nevű informatikai céget, amelyik a százszázalékos tulajdonosa a Tőkepartner Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nek.

Az Állás.hu-t amúgy közvetlenül egy miskolci cég, a Net Performance Zrt. üzemelteti, amihez talán annyit fontos tudni, hogy a szigorú Jeremie-szabályok miatt a legtöbb céltársaság fejletlenebb, vidéki régiókban működik, mert az előírások nem engednék meg a közép-magyarországi invesztíciókat, mert az egy fejlettebb régió.

Úgy tudjuk, hogy a sikeresen lezárt dealben az eladót és a vevőt is segítették tanácsadók. Az eladót a Clairfield International (Nemes Olivér cége).