Nagyobb kedvezményt kapott Simicskától a Fidesz, mint a Jobbik

2017.06.29. 16:45

A tavaszi jobbikos plakátkampányt lebonyolító Mahir Cityposter szervezte a Fidesz plakátkampányát a 2010-es választások idején, ráadásul a 24.hu szerint Simicska Lajos cége a Fidesznek jóval alacsonyabb áron adta a plakáthelyeket, mint a Jobbiknak. Mint ismert, a kormány egészpályás letámadást indított a párttal és az oligarcha cégeivel szemben a kampány kezdete óta, egy különös húzással átnyomták a parlamenten a plakáttörvényt, a NAV pedig az összes köztéri reklámmal foglalkozó Simicska-cégnél vizsgálódni kezdett.

A 24 által megszerzett dokumentumokból úgy tűnik, a Fidesz anno plakátonként a Jobbik adataiból kalkulálható árnak csak a 58 százalékát fizette, tehát a mostani listaárakon kb. 1 milliárd forintot kellett volna adniuk azért, amiért a valóságban csak 23 milliót (nagyjából 5000 Ft/darabos egységárat) fizettek. A Jobbik-plakátok esetében 13 500 forintos darabár jött ki a 24.hu számításai szerint. Sőt, az előkerült adatok alapján egyébként úgy tűnik, 1300 plakátot számla nélkül helyeztek ki annak idején.

Orbán Viktor egyébként a hétvégén Brüsszelben az alkotmányosság szempontjából kérdéses törvénymódosítás után arra a kérdésre, hogy a Jobbikhoz hasonlóan a Fidesz is kapott-e kedvezményeket, azt mondta: "Büszkék vagyunk arra, hogy a mi gazdálkodásunk mindig is transzparens volt és jogilag hibátlan".

Fidesz: Nem is

A párt közleményt adott ki a 24.hu cikke után, igaz konkrétan nem cáfolták a lap értesülését. Csak annyit írtak, hogy "kétségbeesett elterelő és hírhamisítási akció zajlik a bűncselekmény gyanújába keveredett Simicska-cégek és a Jobbik részéről." Azt írják, hogy a Jobbikkal ellentétben a Fidesz minden egyes választási kampányában a törvényeknek megfelelően járt el és számolt el, amelyet az Állami Számvevőszék minden esetben ellenőrzött és törvényesnek talált. "A Jobbikkal ellentétben nem adtuk el a pártot egy milliárdosnak" - zárja közleményét a milliárdos Simicska Lajos egykori pártja.