Nem sikerült megállítani a sertéspestis terjedését

2017.06.29. 13:53 Módosítva: 2017.06.29. 13:54

Az utóbbi hónapokban több országban észlelték, most épp a cseheknél ütötte fel a fejét a sertéspestis – írja a Magro.hu.

A Cseh Köztársaság történetének első sertéspestises esetét regisztrálták két vaddisznóban Zlin városa környékén, jelentette be a cseh Földművelési Minisztérium. Az eset tíz kilométeres körzetében átvizsgálják az összes sertést, a területen található egy 5000 disznót tartó farm. Amennyiben itt is megtalálják a fertőzést, az összes állatot le kell vágni, a tetemeket pedig meg kell semmisíteni.

A komoly gazdasági károk okozására alkalmas vírus az elmúlt hónapban már feltűnt Lengyelországban és Észtországban is. Magyarországhoz legközelebb eddig a kárpátaljai Beregújfalunál mutatták ki a kórt egy elhullott állat teteméből. A vírus először 2014-ben jelent meg az EU területén Litvániában és Lengyelországban, ezóta több tízezer sertést kellett levágni miatta, ami jelentős károkat okozott több ország gazdaságának.

A sertéspestis egy emberre nem veszélyes vírusos fertőzés, ami első fázisában lázat, étvágytalanságot és depressziót okoz disznóknál, ami ezután remegéssel, egyes fajoknál a testrészek elszíneződésével, majd halállal zárul. A vírus először 2007-ben jutott el Afrikából Európába, az első itteni esetet Grúziában dokumentálták.

Június elején több ország, köztük Lengyelország, Németország, Magyarország és Észtország mezőgazdasági delegáltja Rigában vitatták meg a járvány terjedésének megelőzéséhez szükséges intézkedéseket Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosának részvételével.