Judit
2 °C
7 °C

10%-kal nőttek a bevételek e-matricából

2017.07.03. 16:09

Az év első hat hónapjában 41,94 milliárd forint bevételt származott az e-matrica értékesítéséből, ami az előző év azonos időszakában elért 38,17 milliárd forinthoz képest 10 százalékos növekedést jelent – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) hétfőn az MTI-vel.

Az árak és a feltételek változatlansága miatt a bevételnövekedés oka kizárásos alapon az volt, hogy nőtt az utak forgalma. Az éves és a megyei e-matricáknál is messze átlagon felüli emelkedést dokumentáltak,

  • az évesből június végéig mintegy 12,1 százalékkal,
  • a megyeiből 13,7 százalékkal vásároltak többet az autósok.

A megyei e-matricákból az első félévben közel 190 ezer darabbal fogyott több 2016 azonos időszakához viszonyítva, a bevétel pedig több mint 1 milliárd forinttal haladta meg a bázis értéket. Továbbra is a Pest megyei matrica (901 ezer darab) iránt a legnagyobb az érdeklődés, ezt követi 169 ezres darabszámmal a Fejér megyei, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei és a Heves megyei.

A külföldiek mintegy 35 százalékos arányt képviselnek az első féléves értékesítési adatokban, ami nagyjából megfelel az előző év azonos időszakának. Az év első hat hónapjában közel 2,34 millió e-matricát vásároltak a nem magyar rendszámú járművekre, ami 10 százalékos növekedést mutat 2016 első félévéhez képest. A legtöbb matricát román és német autókra vásárolták (22,4 százalék és 21,4 százalék).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?