300 milliárddal támogatja a vidéki panziókat a kormány 2030-ig

2017.07.03. 14:27

Mintegy 300 milliárd forintos keretösszeggel indul el a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program, amelyben vidéki szálláshelyek fejlesztésére lehet pályázni 2030-ig – jelentette be Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten, írja az MTI.

A program 14 éve alatt vidéki szállodák és panziók újulhatnak meg, szeptember 30-tól lehet majd a pályázatokat benyújtani. A tervek szerint az eddigi legnagyobb fejlesztési programmal mintegy 2000 szálláshely, 30 ezer szoba újulhat meg, ötezer új munkahely jöhet létre.

A becslések szerint 300 milliárd forintos keretösszeg kizárólag hazai forrás, a vissza nem térítendő állami támogatás ebből 150 milliárd forint. A vissza nem térítendő támogatáson túl 30 százalék kedvezményes hitel igényelhető, a vállalkozásoknak legfeljebb 20 százalék önrészt kell biztosítaniuk. A fejlesztések régiónként ütemezettek lesznek, elsőként a Balaton, Sopron-Fertő és Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség térségében hirdetik meg a lehetőséget.

Seszták Miklós azt mondta, a program lehetőséget nyújt az eddig elmaradt felújítások, karbantartások, minőséget javító fejlesztések bepótlására is. Seszták szerint a magyar turizmus a gazdaság húzóágazata, minden korábbi rekordot megdöntött tavaly, és az első negyedévben is jól teljesített. Az ágazat GDP-hez való hozzájárulása meghaladja a 10 százalékot, 2019-ig szeretnék elérni, hogy 16 százalékkal járuljon hozzá.