Lassabban pörög a lakáspiac

2017.07.04. 10:56

Lassult az áremelkedés üteme a lakáspiacon, az elmúlt egy évben országosan már csak egy számjegyű volt az ingatlanárak növekedése – ez látszik az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Országos átlagban a lakóingatlanok összesített négyzetméterára június végén 223 ezer forint volt, ami 8,8 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban. Ez elég jelentős lassulás ahhoz képest, hogy tavaly június végén éves alapon még 18 százalékkal mentek föl a lakásárak.

Az Ingatlan.com elemzői szerint az elmúlt egy évben az olcsóbb lakások felé tolódott el a kereslet, ezt jelzi többek között, hogy a panellakások kínálata 14 százalékkal csökkent, miközben a téglaépítésűeké nőtt. 

Budapesten és a nagyobb városokban azért még mindig eléggé mennek föl az árak:

  • a fővárosban 17 százalékkal 473 ezer forintra;
  • a megyei jogú városokban 12,5 százalékkal 234 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár;
  • a kisebb vidéki városokban 4 százalékos volt a drágulás  így az átlagos négyzetméterár itt 159 ezer forint;
  • a községekben pedig 3 százalékkal 97 ezer forintra csökkent az átlagár. 

Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője szerint a lakáskeresők anyagi mozgástere az áremelkedésnél kisebb ütemben bővül, ezért nemcsak az olcsóbb ingatlanok iránt nőtt a kereslet, de a hitelfelvételi hajlandóság is emelkedett. A jövőben az olcsó lakáshitelek pörgethetik az ingatlanpiaci árnövekedést, és arra lehet számítani, hogy a bankok közötti verseny egyre élesebbé válik, aminek nyertesei az elemző szerint a hitelfelvevők lehetnek.