A Green Travel csak a jéghegy csúcsa

2017.07.05. 15:03

Bár a Green Holidays Kft. napokban bejelentett fizetésképtelensége több száz turista nyaralását változtatta rémálommá, az Opten közleménye szerint mindez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis számos hasonló cégnek vannak még pénzügyi gondjai – derül ki az Opten közleményéből.

Magyarországon jelenleg több mint 1600 utazásszervező vagy utazásközvetítő cég működik, és ezek jelentős része bizony súlyos problémákkal terhelt. Az utazási irodák egyedi belső működését természetesen nem feltétlenül láthatjuk át, de szerencsére a Magyarországon számos lehetőség áll az utazók rendelkezésére, hogy jó előre ellenőrizzék a céget, akivel szerződnek, emlékeztetett Pertics Richárd az Opten Kft. céginformációs üzletágának igazgatója.

A Green Holidays Kft. esetén például már jóval a botrány előtt lehetett tudni, hogy átlag feletti kockázattal jár velük utazni. A cég alig pár tízmilliós árbevétele és 3 millió forintos jegyzett tőkéje már eleve sejteti, hogy nem egy túl erős utazásszervező cégről van szó. Ráadásul a Green Holidays ellen az elmúlt években számos végrehajtás is indult. A legárulkodóbb jel a céggel szemben mégis az, hogy gyakorlatilag az összes személyes és cím szerinti kapcsolt vállalkozásánál található valamilyen probléma.

Így mondhatjuk, hogy az egész „Green csoport” kockázatossága magasan átlag feletti már hónapok óta. Megtévesztő lehetett a családi kötelékkel hozzá kapcsolódó Green Travel Kft. (és a Green Travel brand) ismertsége és a 10 milliárd forintot meghaladó árbevétele, de egy egyszerű cégelemzés lekérésével is jól látható, hogy az alkalmazottak száma a Green Travelnél az elmúlt 1,5 évben kevesebb mint felére csökkent és több mint féléve folyamatosan végrehajtás alatt is áll.

Sajnos ebben a szektorban nem egyedi jelenség, hogy kockázatos a cégekkel szerződni, hiszen rendkívül sok a likviditási problémával küzdő cég. A nagyobb cégek általában jobb mutatókkal rendelkeznek, de a magasabb árbevételű szegmensekben is akadnak azért problémák. Tömegesen indulnak az utazásszervező cégek ellen végrehajtások, és az iparág kockázati mutatói is meghaladják az országos átlagot.