Fillérekért bérel lakásokat Garancsi cége a Várban

2017.07.05. 07:42

Még a kerület saját átlagos árszabásához képest is töredékéért bérel lakásokat az I. kerületi önkormányzattól egy Garancsi István érdekeltségébe tartozó cég – írja a Magyar Nemzet.

Veres Dávid, független (korábban DK-s) kerületi önkormányzati képviselő közérdekű adatigénylést adott be, hogy megtudja, mennyiért bérel a CD Hungary KFt. nevű Garancsi-cég a Várnegyed egyik legkedveltebb utcájában irodát. Kiderült, hogy a cég havonta 13 800 forintot fizet egy 45 négyzetméteres, Úri utcai üzlethelyiségért, egy 340 négyzetméteres lakásért pedig 220 ezret.

A lap birtokában lévő irat szerint ugyanebben az utcában egy 46 négyzetméteres, félkomfortos lakást 76 ezer forintért, tehát majdnem hatszoros áron adott ki az önkormányzat egy magánszemélynek. Ha pedig valaki nem az önkormányzattól, hanem a piacról bérel lakást a környéken, akkor ennek minimum a dupláját fizetheti.

A CD Hungaryban korábban az OTP révén Csányi Sándornak is volt érdekeltsége, a tulajdonos Szinva 2001 Zrt.-t pedig Garancsi Hernádi Zsolttal közösen alapította. A cég alapvetően saját tulajdonú ingatlanok bérbeadásával foglalkozik. A társaság korábbi árlistáit átnézve a Magyar Nemzet kiderítette, hogy a cég a környéken átlagosan négyzetméterenként 4000 forintért kínál bérbe adó ingatlanokat. Az Úri utca 70.-ben pedig tavaly 6500 euróért kínáltak egy az önkormányzati bérleményhez nagyon hasonló paraméterekkel bíró lakást. Ebben az épületben most a szudáni nagykövetség kereskedelmi képviselete működik.

Az I. kerületről már több ízben kiderült, hogy nevetséges összegekért ad ki önkormányzati ingatlanokat a polgármesterhez közeli köröknek: maga Nagy Gábor Tamás, a szülei, sőt egy luxusautókat bérbeadó cég is olcsón jutott ingatlanhasználathoz. Az ügyben nyomozás is indult

Frissítés:

Az önkormányzat is megszólalt az ügyben délután. Eszerint az Úri u. 70. szám alatti lakást az 1970-es évek óta a Külügyminisztérium Diplomáciai Testületet Ellátó Igazgatósága, majd jogutódjaként a CD Hungary Zrt. bérli, határozatlan idejű bérleti szerződéssel. A helyi lakásrendelet szerint a CD Hungary Zrt. bérbeadói hozzájárulást kapott arra, hogy a lakást harmadik fél számára használatba adja, a lakás bérleti díja a mindenkori költségelvű lakbérrel megegyező összeg lett, azaz 220.218 Ft/hó.

Az Úri utca 58. szám alatti lakásnak 2000. november 23-án, csere jogcímén lett bérlője a CD Hungary Zrt., határozatlan idejű bérleti idővel és 2430 Ft/hó lakbérrel, ugyanis az akkor hatályos rendelet szerint nem volt még költségelvű lakbér, ezt a konstrukciót az Önkormányzat 2012-ben vezette be.

A bérlőt nem az Önkormányzat választotta ki, nem kiutalást történt, hanem a Lakástörvényben biztosított eljárás keretében jogutódlással és cserével lett a cég a lakások bérlője, ebbe az Önkormányzat nem szólhat bele. A határozatlan idejű bérlőknek – minden bérlőnek, nem csak a CD Hungary Zrt-nek – joga van a lakást tulajdonosi hozzájárulás birtokában albérletbe adni. A határozatlan idejű lakásbérleti jogviszonyt a Lakástörvény szerint az Önkormányzat csak a törvényben, rendeletben előre meghatározott felmondási okok esetén, vagy cserelakás biztosítása mellett mondhatná fel, így teljesen értelmezhetetlen az a képzet, mely szerint rakjuk ki a „keveset” fizető bérlőinket, és dobjuk piacra a lakásainkat, mert többet is „kaszálhatnánk”.

A Budavári Önkormányzat ingatlangazdálkodása a mindenkori jogszabályoknak megfelelően zajlott és zajlik ez után is. A bérbeadási folyamat könnyen és gyorsan átlátható, ha elolvassák a vonatkozó jogszabályt, de úgy tűnik, az ellenzéki politikai érdekeknek a valóság nem kellően hangzatos, írják a közleményben.

Frissítés 2:

A CD Hungary Zrt., mint a Diplomáciai Testületet Ellátó Igazgatóság (DTEI) általános jogutóda is hárompontos közleményt adott ki a témában:

1. A 340 m2 alapterületű ingatlan  a rendszerváltást megelőzően már a jogelőd, a DTEI bérleményét képezte. A DTEI 1992. december 31. napján átalakulással megszűnt, általános jogutóda a CD Hungary Zrt. lett, e bérlet esetében is. A jelenleg hatályos törvény rendelkezéseit kezelő bérleti szerződést 1997. április 01. napján kötötték meg.

A Fővárosi Törvényszék mint Cégbíróság által vezetett nyilvántartásokból megállapítható, hogy a cikkekben, illetve a sajtóközleményben szereplő magánszemélyeknek a bérleti szerződés, illetve aktualizálása idején a bérlő személyéhez, a CD Hungary Zrt-hez semmilyen kapcsolatuk nem volt, így annak nem voltak a tulajdonosai sem, a bérleti szerződés nem az ő személyükre tekintettel köttetett.

2. A 45 m2 alapterületű ingatlan 2001. január 08. napja óta a CD Hungary Zrt. bérleménye, a bérleti jogviszony a korábbi  bérlővel megkötött lakáscsere szerződés alapján jött létre.

3. A CD Hungary Zrt. a bérleti díjakat mindkét esetben a hatályos önkormányzati rendelet alapján kiállított számlák alapján fizeti.