Már nyáron rárepülnek a nyugdíjasok a diákmunkára

2017.07.05. 07:59 Módosítva: 2017.07.05. 08:00

Hamarosan elindulhatnak az első nyugdíjas-szövetkezetek: a Magyar Idők szerdai cikke szerint az egyik országos lefedettségű szövetkezet esetében a nyugdíjasok már akár júliusban munkába állhatnak, a Világgazdaság pedig úgy tudja, egy miskolci szövetkezet is benyújtotta már a működéshez szükséges papírokat a cégbíróságra, az ő nyugdíjasaik augusztustól dolgozhatnak majd. 

Fiák István, a diákszövetkezeteket tömörítő Diákész elnöke a Magyar Időknek elmondta, hogy jelenleg folyamatban van a Szomszédok elnevezésű (igen, tényleg így hívják) szövetkezet cégbejegyzése, a jogi procedúra várhatóan a jövő héten lezárul. Ezután az ország több régiójában - Közép-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon, az Észak-Dunántúlon és az Alföldön - megkezdi működését, melynek megrendelői a jelenlegi iskolaszövetkezetekkel szerződő cégek lesznek. Így az idősek várhatóan már júliusban munkába állhatnak.

A megbízók részéről óriási az érdeklődés, egyrészt mert a diákmunkások többsége csak szeptemberig vállal munkát, másrészt mert minden ágazatban hatalmas az igény a tapasztalt munkaerő iránt. Fiák István szerint a nyugdíjasok szaktudásuk, tapasztalatuk révén sok munkakörben akár a fiatalok betanítását is vállalhatják, ráadásul több foglalkoztató jelezte, hogy a rugalmasabb foglalkoztatási forma segítségével szívesen visszavenné korábbi alkalmazottját.

A Világgazdaság cikke szerint a miskolci Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet tagjai is akár már augusztustól dolgozhatnak. Kiss Gábor, a szervezet elnökségi tagja a lapnak elmondta, hogy a szövetkezethez bárki csatlakozhat, de mivel a jogszabály előírja, hogy csak vagyoni hozzájárulással lehet valaki tagja a nyugdíjas-szövetkezetnek, egy jelképes, 100 forintos összeget kérnek hozzájárulásként a csatlakozóktól.

Kiss szerint a nyugdíjasok leginkább heti 20 óra munkavégzésre vállalkoznak majd. Ezt támasztja alá a Work Force munkaerő-kölcsönző és -közvetítő nemrég megjelent kutatása, amely szerint a nyugdíj mellett jelenleg is aktívan dolgozó 18 százalékon felül további 59 százalék szeretne a nyugdíj mellett dolgozni, de csak 6 százalék teljes munkaidőben.