Százmilliókat kell visszafizetnie a félkész kisteleki gyógyszálló beruházójának

2017.07.05. 09:35

822 millió forint uniós és állami támogatást kell visszafizetnie a kisteleki Hungaromed Hotel és Komplementer Gyógyászati Központot építési munkálatait bonyolító cégnek, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerződést bontott velük – írja a Délmagyar.hu.

A szegedi alapítású Royal Casa Kft. 2012 decemberében nyert 822 millió forintot a gyógyszálló felépítésére, de a szálló nem készült el határidőre, az NGM pedig nem hosszabbította meg a határidőt. A lap kérdésére a minisztérium egyelőre nem árulta el, hogy miért döntöttek így.

2
Fotó: Török János / Délmagyar

A településtől pár kilométerre, egy erdő mellett épülő szálloda teteje befejezetlen, a vakolás hiányos, a szigetelőanyagok és ablakok a csarnokban fekszenek. A félkész állapot azért is meglepő, mert az előző uniós ciklusban a 822 milliós beruházáshoz 557 millió forint közösségi támogatást elnyerő vállalkozás 2014. december végére ígérte a hotel befejezését. Ami ennél is meglepőbb, hogy a Royal Casa Investment Kft. 2016 februárjában azt jelezte a Miniszterelnökségnek, hogy a projekt elkészült.

Az építkezés 2014 elején kezdődött, de 2015 végén pénz hiányában leállt. A beruházáshoz a cégnek 350 millió forint önrészt kellett biztosítania, de 2015 végére ez a pénz az uniós és állami támogatással egyetemben elfogyott. A Royal Casa Kft. korábbi tulajdonosa, Gulyás Zoltán ekkor magánbefektetőket akart volna bevonni, de ez végül nem jött össze. Akkor az NGM 2016 végéig hosszabbított határidőt, de Gulyás januárban újabb hosszabbítást kért, amit már nem kapott meg.

Gulyás arról nem kívánt arról nyilatkozni, hogyan, miből fizetik vissza a több száz millió forintot. A lap információi szerint a Royal Casának csak a kisteleki gyógyszálló a vagyona.