Zsófia
17 °C
21 °C

Térképen a teljes földárverés

2017.07.05. 17:23

Az Átlátszó.hu térképeken és különböző grafikonokon mutatta be a 2015-ben és 2016-ban lebonyolított földárverések eredményeit. A térképek alapján kiderül, hogy a legnagyobb nyertesek Mészáros Lőrincék lettek: a felcsúti polgármester és családtagjai összesen több mint 1550 hektár állami földet vettek meg.

Az első térkép azt mutatja meg, hogy mely településekhez tartozó földeket árverezték el. A második térképről az derül ki, hogy az egyes településeken összesen mennyi pénzt adtak a földekért. A harmadik térképen az látható, hogy összesen hány hektárnyi földet osztottak ki a településeken. A negyedik térképen pedig az látható, hogy egy hektárra lebontva hol voltak a legdrágábbak a földek.

A térképek alapján látszik, hogy:

  • a legdrágább földeket Hajdú-Bihar megyében értékesítették: Ebes, Debrecen, Hajdúszoboszló, Nagyhegyes földjei voltak a legértékesebbek.
  • A földárverések egyik kitétele az volt, hogy az új tulajdonosoknak “helyben”, vagyis 20 km-en belül kell lakniuk. Ez összességében sikerült is, pusztán a vevők 8 százalékának esetében nagyobb a lakcímük és a földjük közötti távolság 20 kilométernél.
  • A másik kitétel az volt, hogy egy tulajdonos maximum 300 hektárhoz juthat: ehhez képest Mészáros Lőrinc (egyedül vagy azonos nevű fiával együtt) a pályázatokon összesen 440,4 hektárnyi földet szerzett meg.