Judit
3 °C
7 °C

Térképen a teljes földárverés

2017.07.05. 17:23

Az Átlátszó.hu térképeken és különböző grafikonokon mutatta be a 2015-ben és 2016-ban lebonyolított földárverések eredményeit. A térképek alapján kiderül, hogy a legnagyobb nyertesek Mészáros Lőrincék lettek: a felcsúti polgármester és családtagjai összesen több mint 1550 hektár állami földet vettek meg.

Az első térkép azt mutatja meg, hogy mely településekhez tartozó földeket árverezték el. A második térképről az derül ki, hogy az egyes településeken összesen mennyi pénzt adtak a földekért. A harmadik térképen az látható, hogy összesen hány hektárnyi földet osztottak ki a településeken. A negyedik térképen pedig az látható, hogy egy hektárra lebontva hol voltak a legdrágábbak a földek.

A térképek alapján látszik, hogy:

  • a legdrágább földeket Hajdú-Bihar megyében értékesítették: Ebes, Debrecen, Hajdúszoboszló, Nagyhegyes földjei voltak a legértékesebbek.
  • A földárverések egyik kitétele az volt, hogy az új tulajdonosoknak “helyben”, vagyis 20 km-en belül kell lakniuk. Ez összességében sikerült is, pusztán a vevők 8 százalékának esetében nagyobb a lakcímük és a földjük közötti távolság 20 kilométernél.
  • A másik kitétel az volt, hogy egy tulajdonos maximum 300 hektárhoz juthat: ehhez képest Mészáros Lőrinc (egyedül vagy azonos nevű fiával együtt) a pályázatokon összesen 440,4 hektárnyi földet szerzett meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?