Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Magasabb bérekért tüntettek a Tesco-dolgozók

Image uploaded from iOS
2017.07.08. 12:31 Módosítva: 2017-07-08 18:33:50

Tüntetnek a Tesco alkalmazottai az alacsony fizetések miatt szombaton Budapesten. A helyszínről jelentő munkatársunk szerint körülbelül négyszázan gyűltek össze a Fogarasi úti Tesco áruház parkolójában, transzparensekkel felszerelkezve követelnek béremelést. A résztvevők életkora nagyon vegyes, sok köztük a húszas-harmincas korosztály képviselője is. 

Az eseményen először Szalóki Ági beszélt, aki arra biztatta a dolgozókat, ne hagyják magukat, küzdjenek a jogaikért, fogjanak össze, majd később a tüntetést is ő zárta a Neked írom a dalt című sláger eléneklésével. 

Szalóki után felszólalt a Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) vezetője, aki elmondta, petíciót adnak át a Tescónak. Szerinte a nap fő egy üzenete a világnak és a munkáltatóknak, hogy a munkavállalók összefogtak, nem hagyják magukat. "Nem csak a bérekkel van baj, a létszámhiány is legalább akkora probléma, mint az alacsony bér", tette hozzá.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke is beszédet mondott, szerinte nem volt érdemi bértárgyalás a Tesco magyar részén, "megmondták, mit akar Prága, és kész". Jelenleg 12,5 ezer ember keres minimálbér+4000 forintot havonta a cégnél, mondta Sáling, aki a szakmunkás bérminimumon foglalkoztatott munkavállalóknak garantált 15 ezer forintos emelést követelt.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke
Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke
Fotó: Domschitz Mátyás / Index

Bubenkó később másodjára is felszólalt, és kétszámjegyű fizetésemelést követelt a cég alkalmazottai számára, 10 százalék alatt ugyanis szerinte az egész nem ér semmit. Ezt követően különböző munkakörökben dolgozó Tesco-alkalmazottak ragadták magukhoz a mikrofont, beszélt egy baromfipultos, egy pénztáros, egy eladó, és egy vevőszolgálati pultos is. Utóbbi azt mondta, 12 éve van a cégnél, de 500 forintra jön ki az órabére. 

Nyitókép: Domschitz Mátyás/Index

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?