Judit
2 °C
7 °C

Nyolcszor annyiért építettünk ugrótornyot, mint az oroszok

19291134443 7da1b66d2f k
2017.07.08. 09:48 Módosítva: 2017-07-08 09:48:50

Nyolcadannyiba került a kazanyi vizes világbajnokságra épített ugrótorony, mint a budapesti – írja a Magyar Nemzet. Az oroszok a két évvel ezelőtti vb-re 92 millió rubelből, azaz 411 millió forintból oldották meg ezt a feladatot, míg ugyanez Budapesten mindent egybevéve 3,1 milliárd forintból valósult meg. 

IMG 20170708 142800
Fotó: Nagy Attila Károly

A projektnek lehetnek olyan sajátosságai, amelyek miatt többe kerül a kivitelezés, de a nyolcszoros szorzó ettől függetlenül nagyon soknak tűnik. Különösen mert az oroszok sem a korrupciómentes állami beruházásokról híresek, az ellenzék szerint például a szocsi téli olimpia költségvetésének több mint a felét sikkasztották el. 

A Batthyányi téri ugrótorony esetében a tervezés és az engedélyeztetés is drága volt (összesen közel 180 millió forint), nem beszélve a két részre bontott kivitelezéstől, melynek mind a két felét a West Hungária Bau Kft. nyerte. A WHB neve onnan lehet ismerős, hogy tulajdonosa, Paár Attila Tiborcz István üzleti környezetéhez tartozik, és hogy sikerrel szerepelt az elmúlt évek számos közbeszerzésén, többek között az MTK-stadiont és az új Nemzeti Lovardát is építette.

A Dunába épített talapzat költsége 1,9 milliárd forint volt, ezt a világbajnokság végével sem bontják el, az egymilliárdos lelátók és a medence viszont csak a verseny idején fognak állni. 

Nyitókép: a kazanyi vizes vb magas ugrótornya (fotó: kazan2015.com)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?