Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Megint megbüntetnék a hipermarketeket

2017.07.10. 08:58

Ősszel újra elővenné a kormány a hipermarketeket megbüntető korábbi ötletét, írja a Magyar Idők. Eszerint a minőségbiztosítás és hasonló okok miatt a 400 négyzetméternél nagyobb boltoknak kötelező lenne 70 négyzetméterenként legalább egy alkalmazottat folyamatosan az áruházban tartaniuk, hogy "a vásárlók rendelkezésére álljanak".  400 négyzetméter alatt ez a minőségbiztosítási szempont viszont már eltűnik, ott nem fontos.

Ez az egész még két éve került elő, amikor először az élelmiszer-felügyeleti díj sávossá tételével próbálta volna a kormány megbüntetni a hipermarketeket, de ezt az ötletet elkaszálta az EU, és ezt találták ki helyette. Mondjuk az Auchannak vagy a Tescónak átlagosan nagyjából a duplájára kéne ezzel a húzással emelnie a dolgozói létszámát, ha megvalósulna ez a szabályozás.

A szakszervezet ennek kapcsán épp Lázár Jánossal fenyeget, egészen pontosan azzal, hogy majd később írnak neki egy levelet, hogy csináljon már valamit sürgősen. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke is a létszámduplázásra utalgatott, azaz szerinte pillanatnyilag a dolgozók két ember munkáját látják el a kasszánál vagy a bevásárlótérben.

Olyan vádakat is megfogalmaztak a nagy kiskereskedelmi láncok ellen, hogy ezek:

  • megpróbálják a lehető legkevesebb emberrel kiszolgálni a vevőket,
  • megpróbálják a lehető legalacsonyabb munkaerőköltséggel üzemeltetni a cégüket.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, Sáling József a nagy fluktuációra is panaszkodott, hogy nem becsülik meg eléggé az alkalmazottakat, illetve külön arra is, hogy szerinte a Tesco alkalmi béremelésekkel próbálja megoldani a helyzetet. Pillanatnyilag a minimálbér-emelés után még 15 ezer forintos emelést kérnek a Tescótól, ezért szombaton mintegy négyszázan tüntettek is egy Tesco előtt.

Illetve, hogy vegyenek fel még embereket is, mert "kórosan leterheltek" már a dolgozók, Bubenkó szerint 40 százalékkal leterheltebbek, "mint az átlag". Ezért lehet, hogy sztrájkolnak is majd még.

A Tesco a szakszervezet szerint a korábbi tárgyalások során azzal védekezett, hogy az elvártnál rosszabbul teljesít a cég, és nem tud 4000 forintnál nagyobbat emelni a minimális béreken. Korábban viszont azt jelentették be, hogy a cég a következő három évben az ország három legjobban fizető munkáltatója közé akar kerülni, ami éves szinten 10-15 százalékos béremelést jelent.

Az áruházlánc még júniusban azt közölte, hogy a Tescónál az idén - a januári és a mostani bérfejlesztéssel - átlagosan 13 százalékkal emelkedik 13 300 munkavállaló bére. Az emelés július elsejétől lép életbe, ezzel a vállalat összes magyarországi áruházában és raktárában dolgozó munkatársa többségének - az aktív kollégák 70 százalékának - nő a fizetése. A Tesco 2015 júliusa óta 7,4 milliárd forintot fordított a magyarországi bérek emelésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?