Most már tényleg elkezdődik a Millenárison a mélygarázs építése

2017.07.10. 10:03

Varga Mihály arról beszélt az MTI-nek, hogy nem kell mentegetőzni azért, mert már három éve tart a Millenáris Park és a Margit körút közti 2,5 hektáros rész építgetése. Már csak azért sem mert most már tényleg elkezdődik majd a mélygarázs építése is, és másfél év múlva, azaz jövő év végére már tényleg sikerül elkészülni a terület átalakításával.

Annál is inkább, mert már ő maga is "nagyon várja, hogy a feleségével és gyermekeivel együtt eltölthessen néhány nyugalmas órát az elkészült parkban". Szerinte jobb is, hogy sokáig nem nyúltak hozzá a lepusztult területhez, mert akkor szerinte biztosan plázát vagy irodaházat építettek volna oda, de így majd egyszer lehet belőle park. 

De miután végül hajlandóak voltak foglalkozni a fontos budai területtel, akkor nehézségekkel szembesültek. Például nehezen tisztázták a tulajdonviszonyokat. Aztán a bontásnál kiderült, hogy az is nehéz, az egyik régi gyárépületnek például vastagak voltak a falai. Aztán

a sitt elszállítása több mint egy évet vett igénybe.

Aztán megcsúsztak az engedélyeztetéssel is. Az pedig Varga szerint a spórolósabb hozzáállásukat tükrözi, hogy a közbeszerzéseket se sikerült optimálisan kiírni elsőre. De az összesen nagyjából 17 milliárdos Széllkapu–projekt most már tényleg újabb szakaszba lép, és jövő héttől elkezdik az 500 férőhelyes, kétszintes mélygarázs építését.

A parkba egyből beraknak majd 300 előnevelt, lombos fát, a Fény utca forgalma pedig a föld alá kerül majd. A park éjszaka zárva lesz, de a Lövőház utcából aluljárón keresztül lehet majd átmenni a Kis Rókus utcába akkor. 

A parkban lesz majd egy zöld növényfal, ami azt jelenti, hogy a növénytartókat egy 20 méter magas és csaknem 100 méter hosszú acélszerkezeten helyezik el, ezt fogják beborítani - idővel összefüggő zöld felületet képezve - a kúszónövények. A tartószerkezet egyes szintjein acélhálóval és korlátokkal védett gyalogos járdákon lehet végigsétálni, innen egyfajta kilátóként lehet majd végigtekinteni a parkon és közvetlen környezetén, magyarázta még Varga az állami hírügynökségnek.