Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Most már tényleg elkezdődik a Millenárison a mélygarázs építése

2017.07.10. 10:03

Varga Mihály arról beszélt az MTI-nek, hogy nem kell mentegetőzni azért, mert már három éve tart a Millenáris Park és a Margit körút közti 2,5 hektáros rész építgetése. Már csak azért sem mert most már tényleg elkezdődik majd a mélygarázs építése is, és másfél év múlva, azaz jövő év végére már tényleg sikerül elkészülni a terület átalakításával.

Annál is inkább, mert már ő maga is "nagyon várja, hogy a feleségével és gyermekeivel együtt eltölthessen néhány nyugalmas órát az elkészült parkban". Szerinte jobb is, hogy sokáig nem nyúltak hozzá a lepusztult területhez, mert akkor szerinte biztosan plázát vagy irodaházat építettek volna oda, de így majd egyszer lehet belőle park. 

De miután végül hajlandóak voltak foglalkozni a fontos budai területtel, akkor nehézségekkel szembesültek. Például nehezen tisztázták a tulajdonviszonyokat. Aztán a bontásnál kiderült, hogy az is nehéz, az egyik régi gyárépületnek például vastagak voltak a falai. Aztán

a sitt elszállítása több mint egy évet vett igénybe.

Aztán megcsúsztak az engedélyeztetéssel is. Az pedig Varga szerint a spórolósabb hozzáállásukat tükrözi, hogy a közbeszerzéseket se sikerült optimálisan kiírni elsőre. De az összesen nagyjából 17 milliárdos Széllkapu–projekt most már tényleg újabb szakaszba lép, és jövő héttől elkezdik az 500 férőhelyes, kétszintes mélygarázs építését.

A parkba egyből beraknak majd 300 előnevelt, lombos fát, a Fény utca forgalma pedig a föld alá kerül majd. A park éjszaka zárva lesz, de a Lövőház utcából aluljárón keresztül lehet majd átmenni a Kis Rókus utcába akkor. 

A parkban lesz majd egy zöld növényfal, ami azt jelenti, hogy a növénytartókat egy 20 méter magas és csaknem 100 méter hosszú acélszerkezeten helyezik el, ezt fogják beborítani - idővel összefüggő zöld felületet képezve - a kúszónövények. A tartószerkezet egyes szintjein acélhálóval és korlátokkal védett gyalogos járdákon lehet végigsétálni, innen egyfajta kilátóként lehet majd végigtekinteni a parkon és közvetlen környezetén, magyarázta még Varga az állami hírügynökségnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?