Green Holidays: a fogyasztóvédelem is vizsgálódik

2017.07.11. 10:43

A fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága jelenleg vizsgálatot folytat az indulhatunk.hu oldalt üzemeltető SzállásOutlet Kft.-vel szemben, miután a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) korábban bejelentést tett az oldal szolgáltatásainak értékesítésével kapcsolatban - közölte a fővárosi kormányhivatal az MTI-vel kedden.

A MUISZ hétfőn sajtótájékoztatón közölte: a Green Travel irodát tavaly törölték az utazásszervezők nyilvántartásából, azonban az nem szüntette meg a működését, ehelyett a tevékenységi kör bővítésével átalakította a Green Holidays irodát. A Green Holidays utazásszervezési engedélyének megszerzése előtt egy utazásközvetítő cég az utazási csomag részeit jogellenesen, elemekre bontva értékesítette az indulhatunk.hu oldalon. Az utasok így két különböző céggel szerződtek, ami alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

A MUISZ 2016 decemberében levélben értesítette Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalt (MKEH), hogy a Green Travel árualapját értékesítik, szabálytalanul, több külön szerződéssel, külön számlázással. Az indulhatunk.hu-t üzemeltető cégnél volt is helyszíni ellenőrzés, amely feltárta, hogy a weboldalon utazási csomagként (azaz két szolgáltatási elemet tartalmazó csomagként) hirdetett szolgáltatásokat valójában nem egy szolgáltató nyújtja. Így viszont az ügyletben szereplő egyik cég tevékenysége sem merítette ki a jogszabályok szerinti utazásszervezői tevékenység definícióját, ezért az MKEH szerint egyik szolgáltató sem végzett jogosultság nélküli utazásszervezői tevékenységet. Mivel azonban a honlapon közzétett információk alkalmasnak tűntek a fogyasztók megtévesztésére, a hatóság a Gazdasági Versenyhivatalt kereste meg az eset kivizsgálása miatt.

A Fővárosi Kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága jelenleg  azt vizsgálja a SzállásOutlet Kft.-nél,  hogy a honlapon levő tájékoztatások, illetve azok hiánya kimeríti-e  tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat fogalmát.

A Green Holidays Kft. július másodikán vasárnap kora este jelentett fizetésképtelenséget. A társaság szervezésében aznap délelőtt még elindult egy magyar csoport Budapestről charterjárattal a törökországi Antalyába, de lefoglalt szálláshelyükre már nem jutottak el. Múlt szerdán minden utas hazaérkezett Magyarországra. A csődbe ment utazási iroda ügyében a BRFK is nyomoz, csalás gyanújával.