Tovább pörgött májusban az építőipar

2017.07.14. 10:04

Úgy tűnik, a lehívott uniós fejlesztési pénzek és állami beruházások bekapcsolták a magyar gazdaság egyik motorját, az építőipar ugyanis májusban 35,4 százalékkal bővült az egy évvel korábbi szinthez képest a KSH legfrissebb adatai szerint. Ez a szám őrületesen nagynak tűnik, de a növekedés azért ilyen nagy, mert 2016 nagyon gyatra év volt az építőiparnak, elkészültek ugyanis az előző uniós fejlesztési ciklus beruházásai, de még nem igazán indultak be az újak. Tavaly egész évben 18,8 százalékkal csökkent az építőipari kibocsátás, így az egy évvel ezelőtti teljesítményhez képest egész tavasszal több mint 20 százalékos pluszban járt a szektor.

Májusban viszont az előző hónaphoz képest is nagyobbat nőtt az iparág, 7,5 százalékkal volt nagyobb az építőipar teljesítménye májusban, mint áprilisban. Hogy mi hajtja a növekedést, azt szépen megmutatja, hogy mik is épületek Magyarországon: 

  • épületekből 27,2 százalékkal több épült
  • az egyéb építmények termelése pedig 46,7 százalékkal nőtt az előző évihez képest

Ez utóbbi kategóriába tartoznak az utak, hidak, csatornák, hasonló infrastrukturális fejlesztések, stadionok, amelyeket tipikusan uniós forrásokból szoktak építeni. Májusban új szerződésből is 53,2 százalékkal többet kötöttek az építőiparban, mint egy évvel korábban, vagyis a szektor a jövőben is várhatóan növekedni fog, amíg csak van rá forrás.