Még egy fapadost indít a küszködő Air France

2017.07.17. 17:18

Elég régóta elég gyengén muzsikál az Air France, a nagy hagyományos franica légitársaság, amiben az államnak is van még némi tulajdonrésze. Most előre próbálnának menekülni azzal, hogy indítanának egy új fapados légitársaságot a meglévő kettő mellé, írja az MTI.  

Az eddig náluk lévő Hop! és a Transavia sem váltotta meg cégcsoportot, az új projekt egyelőre Boost néven fut, és ősszel már el is tervezik indítani 18 géppel. 2018 nyarától tengerentúli járatokat is indítanának még tíz géppel, és ebből finanszíroznák majd az Air France mostani veszteséges járatait.

Az Air France-nál különösen erős lobbihelyzetben lehetnek a pilótáik, akik gyakorlatilag érinthetetlenek lehetnek a cégcsoporton belül. Most is velük kellett elsősorban megállapodni, Jean-Marc Janaillac, az Air France elnök-vezérigazgatója közleményében hálálkodott a saját pilótáik "felelősségteljes hozzáállása" miatt. 

Kiugróan nagy áldozatot azért nem kellett hozniuk, mivel az új fapadoson dolgozó pilóták pontosan ugyanannyit fognak keresni, mint korábban. Ennek tudatában a pilóták 78 százaléka engedte meg egyébként, hogy a cég megpróbálja ezt az új fapados ötletet. Felvesznek viszont még légikisíérőket, és földi kiszolgáló személyzetet, akik viszont már kevesebbet fognak kapni a Boostnál, mintha ugyanazt a munkát Air France járatokon végeznék.