Az állam elkezdte kimenteni a csődközelben lévő Pécset

2017.07.18. 11:56

Kicsit fellélegezhet Pécs, az óriási hiányuk egy részét ugyanis azonnal kipótolja a kormány. Legalábbis az Emmi gyorsan bejelentette: ad 1,77 milliárdot, hogy a csődközelbe lavírozó városban a „kulturális intézmények fenntarthatóan működjenek”, adta hírül az MTI.

Pár napja tragikomikus módon derült ki, hogy milyen furcsán van csődközeli helyzetben Pécs városa. Páva Zsolt fideszes polgármester maga ismerte el, hogy fogalmuk sincs, mekkora mínuszban vannak idén.

Lehet, hogy 5 milliárddal költekeztek túl, de az is elképzelhető, hogy 9-cel.

Talán még érdekesebb, hogy azt se tudják, ez hogyan jött össze, ráadásul maguktól képtelenek lennének kideríteni.

A Szabadpécs.hu információi szerint mindenesetre az sem kizárt, hogy 11 milliárd körüli a hiány. A tavaly elfogadott 2017-es pécsi költségvetés nagyjából 48 milliárd forintos – vagyis a minimális, 5 milliárdos becslés szerint is a városi büdzsé több mint 10 százalékára rúghat a most megszellőztetett hiány.

Ezért az NGM-től és valamiért az államkincstártól kértek olyan szakembereket, akik képesek lehetnek tisztábban látni a helyzetben, hogy hol folyik ki a pénz. Azt Páva nem magyarázta el a lapnak, hogy milyen speciális tudás hiányzott a városvezetésből: könyvelőket, auditorokat, esetleg kontrollereket kértek-e fel, vagy csak olyan embereket, akik láttak már városi költségvetést és értették is. De az biztos, hogy a most behívott állami szakértők munkájának nem lesz határideje, bármi konkrét célja vagy következménye, és csak javaslatokat tehetnek.  

A várost nyolc éve irányító Páva Zsolt egy nyár eleji interjúban viszont már megtalálta a felelősöket a mostani krízishelyzetért:

a nyolc évvel ezelőtti tíz év az oka mindennek.

De ők annyival mindenképp jobbak az előző városvezetéseknél, hogy a túlköltekezéseiket nem maguk oldják meg, hanem a jelek szerint a költségvetésből kérnek extra pénzeket. Vagyis teljesen pontosan:

az újdonság abban van, hogy míg elődeink hitelből finanszírozták 2002 és 2009 között a város hiányát, addig mi a kormánnyal közösen oldjuk meg a nehézségeket

– mondta Páva a Pécsma.hu-nak.

Frissítés

Cikkünk megjelenése utánaz Emmi jelezte, hogy habár tényleg aznap írták alá a támogatási szerződést, az erről szóló kormányhatározat tavalyi, és már tavaly is kapott hasonló össszeget Pécs, nem most döntöttek a város megsegítéséről.