Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hemzsegnek Matolcsy kollégái egy pécsi iskola hallgatói között

2017.07.18. 07:51

Pécsi Tudományegyetem, Földtudományok Doktori Iskola – ez tűnik mostanában az egyik legvonzóbb magyar oktatási helynek MNB-s körökben, legalábbis valami különös okból sorban tűnnek itt fel Matolcsy egykori és mai munkatársai.

Nem csak a jegybankelnök barátnője, Vajda Zita járt ide, nemrég a Magyar Nemzet megírta, hogy Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója és felesége is itt tanul. Most pedig a 24.hu nézett utána jobban a hallgatóknak, és úgy találta, hogy jegybankosok sorát találni a földtudományi doktoranduszok között.

A legmagasabb szintű MNB-vezetőktől és volt NGM-s kollégáktól kezdve azok gyerekein, MNB-alapítványos vezetőkön át Matolcsy több bizalmi emberéig elég sok név felbukkan a listán. A legtöbbjük előélete után a földtudományi érdeklődés pedig több mint meglepő. 

A jelenség talán érthetőbbé válik, ha tudjuk, hogy magát a programot éppen az egyik MNB-alapítvány hozta létre a Pécsi Egyetem Földtudományok Doktori Iskolájával összefogva, és az alapítványivá tett közpénzből biztosítanak a magyar egyetemi közegben elég magasnak számító ösztöndíjakat a hallgatóknak.

Hogy pontosan melyik hallgató kap ösztöndíjat, melyik nem, nem nyilvános adat, a 24 cikke szerint azonban az egyetem válaszából feltételezhető, hogy többségüknek jut pénz az MNB-alapítványos ösztöndíjból. Ennek összege havi 300 ezer forint is lehet.