Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Hemzsegnek Matolcsy kollégái egy pécsi iskola hallgatói között

2017.07.18. 07:51

Pécsi Tudományegyetem, Földtudományok Doktori Iskola – ez tűnik mostanában az egyik legvonzóbb magyar oktatási helynek MNB-s körökben, legalábbis valami különös okból sorban tűnnek itt fel Matolcsy egykori és mai munkatársai.

Nem csak a jegybankelnök barátnője, Vajda Zita járt ide, nemrég a Magyar Nemzet megírta, hogy Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója és felesége is itt tanul. Most pedig a 24.hu nézett utána jobban a hallgatóknak, és úgy találta, hogy jegybankosok sorát találni a földtudományi doktoranduszok között.

A legmagasabb szintű MNB-vezetőktől és volt NGM-s kollégáktól kezdve azok gyerekein, MNB-alapítványos vezetőkön át Matolcsy több bizalmi emberéig elég sok név felbukkan a listán. A legtöbbjük előélete után a földtudományi érdeklődés pedig több mint meglepő. 

A jelenség talán érthetőbbé válik, ha tudjuk, hogy magát a programot éppen az egyik MNB-alapítvány hozta létre a Pécsi Egyetem Földtudományok Doktori Iskolájával összefogva, és az alapítványivá tett közpénzből biztosítanak a magyar egyetemi közegben elég magasnak számító ösztöndíjakat a hallgatóknak.

Hogy pontosan melyik hallgató kap ösztöndíjat, melyik nem, nem nyilvános adat, a 24 cikke szerint azonban az egyetem válaszából feltételezhető, hogy többségüknek jut pénz az MNB-alapítványos ösztöndíjból. Ennek összege havi 300 ezer forint is lehet.