Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mennyire éri meg áruházakban végezni a nyári diákmunkát?

2017.07.18. 15:14

Nem túl változatosak a bérek a nagy áruházláncok diákmunkáinál, általában óránként ezer forint körül mozognak, nézte most meg a Pénzcentrum.  A diákok körében a Tescóban vagy a Lidlben dolgozni a fesztiválokon melózás mellett az egyik legnépszerűbb alternatíva a nyári pénzkeresésre, főként árufeltöltői és pénztárosi munkakörben.

Úgy néz ki, hogy egyik áruházlánc se akar a minimálbérnél sokkal többet fizetni a diákoknak, viszont valamennyivel jobban járnak azok, akik a főváros, vagy a Balaton környékén dolgoznak: itt a nagyobb verseny miatt magasabbak lehetnek a munkabérek. Nézzük, pontosan hogyan is fest a helyzet.

Legjobban talán a Tescóban éri meg diákmunkát végezni, ahol a bruttó órabér 849 forinttól elkezdve akár 1549 is lehet, illetve jár az éjszakai és a vasárnapi pótlék is. Nyaranta az éjszakai leltározást is nagyrészt diákok végzik, óránként 1150 forintért, illetve a nem budapesti helyszínekre való kiutazás időtartalmára is jár ennek az összegnek a fele óránként.

A Lidlben helyszíntől függően éri meg melózni, ugyanis az áruházlánc az ország különböző részein különböző fizetéseket ad, ezt egyébként minden esetben diákszövetkezetekkel együttműködésben intézi. A Balaton körül, például Siófokon, Fonyódon, és Balatonlellén bruttó 900-1350 forint az órabér, viszont sok kelet-magyarországi településen, azaz Kazincbarcikán, Gyöngyösön, Hajdúböszörményben, Jászberényben, vagy épp Miskolcon csak bruttó 733-1040 forint.

A Balassagyarmaton, Esztergomban, Dunakeszin, Vácon, Szentendrén és Budapesten végzett munkáért bruttó 850-1530 forintot, a Pakson, Szerencsen, Sátoraljaújhelyen, Debrecenben, Egerben, és Nyíregyházán bruttó 800-1040 forintot kapnak. Az áruház főleg 18 és 25 év közötti hallgatókat keres ezekre a pozíciókra napi 4-8 órában.

A Spar nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el a felsorolt üzletláncok között: itt az árufeltöltői munkáért óránként bruttó 811-1100 forint jár, a pénztárosoknak pedig bruttó 926-1200 forint a jussuk. A Penny-ben hasonló összegek, 749-1314 forintok üthetik óránként a diákmunkások kezét.

Az Auchan konkrét pénzösszeget nem közölt arra, mennyit fizetnek főként kisegítőként dolgozó diákmunkásaiknak, viszont levelükben biztosították a lapot, hogy a diákok a vállalatnál érvényben lévő bértábla szerinti bért kapják, és nem történik hátrányos megkülönböztetés, az alapbérek elérik a minimálbér összegét havi és óradíj esetében is. Így nem túlzás arra tippelni, hogy ezek a bérek itt se mennek fölé durván az óránkénti ezres átlagnak.

Az Auchan egyébként alkalmanként irodai pozíciókat is ajánl diákok számára, illetve több szakiskolával együttműködve szakmai gyakorlatokat is kínál.