Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Dízelbotrány: több mint hárommillió Mercedest hív vissza a Daimler

2017.07.18. 21:59

Több mint hárommillió Mercedes-Benz típusú autót hív vissza a Daimler szervizelésre, miután a a versenytárs Volkswagennél kirobbant dízelbotrányhoz hasonló visszaélés gyanújába került – írja az MTI. Keddi közleményük szerint korábban indított önkéntes visszahívási akciójukat terjesztik ki csaknem valamennyi Európában értékesített, EU5 és EU6 környezetvédelmi besorolású, dízelüzemű Mercedes-Benz gépkocsira.

Hónapok óta tart az ügy

Az akcióhoz az vezetett, hogy a német közúti közlekedési hatóság (KBA) a Volkswagen dízelbotránya miatt indított vizsgálatai feltűnően magas nitrogén-oxid kibocsátást mutattak ki egyes Mercedes modelleknél, melyekben egy szerkezet hideg időben csökkentheti a kipufogógáz tisztítását végző berendezés teljesítményét.

A Daimler indoklása szerint ez a megoldás a motor károsodásának elkerülését szolgálja, de végül megegyezéses alapon vállalták, hogy önként visszahívnak 274 ezer autót, és módosítja a szerkezet beállításait. A társaság keddi közleménye szerint ezt a márciusban indított, és nagyjából 45 százalékban már elvégzett visszahívási akciót terjesztik most ki. 

Az ügy közvetlen előzménye egyébként a stuttgarti ügyészség vizsgálata, amelyet a Daimlernél dolgozó ismert és ismeretlen személyek ellen indítottak dízelüzemű autók károsanyag-kibocsátásával kapcsolatos manipuláció és jogsértő reklám gyanúja miatt. Ebben a vizsgálatban sajtóértesülések szerint arra utaló adatokat tártak fel, hogy a cég 2008 és 2016 között nagyjából egymillió olyan autót és kisbuszt adott el, melyek csak vizsgálati környezetben termelnek a megengedettnél kevesebb káros anyagot. 

Bíznak a dízelben

A társaság mintegy 220 millió eurót, azaz 68 milliárd forintnak megfelelő összeget fordít a károsanyag-kibocsátást érintő beavatkozásra, amelyet ingyenesen végeznek el. A visszahívás a következő héten kezdődik, az autók nagy száma miatt pedig vélhetően hosszabb ideig tarthat majd. A cég kiemelte, hogy az intézkedést a német hatóságokkal szoros együttműködésben végzik el.

Bizonytalanságot kelt a Volkswagen 2015-ben kirobbant dízelbotránya nyomán indult közéleti vita a dízelmotorokról, különösen a mi fogyasztóinknál.

– mondta Dieter Zetsche, a társaság igazgatóságának elnöke. A Daimler éppen emiatt nemcsak a több mint hárommillió kocsi ingyenes átalakításával, hanem egy teljesen új dízelmotorcsalád piaci bevezetésével is igyekszik megerősíteni a technológia iránti bizalmat, ami meggyőződésük szerint – főleg az alacsony szén-dioxid kibocsátás miatt – továbbra is szilárd eleme lesz a meghajtási rendszerek összességének.  • Vennék
  • Bankszámla