Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Pénzt ad a bank azért, hogy hitelt vegyünk fel tőlük

2017.07.18. 12:11

Egy hitelek közvetítésével foglalkozó portál, a Smava kínálatában jelent meg magánszemélyek által felvehető negatív alapkamattal rendelkező hitel. A portál számítása szerint ha az adós felvesz 1000 eurót, abból csak 994-et kell visszafizetnie, ez -0,4 százalékos kamatnak felel meg, írja a Handelsblatt. A kölcsön futamideje 36 hónap.

Korábban is előfordult már, hogy egyes bankok negatív kamatot adtak befektetésekre, legelőször az EKB 2014-ben. Ennek a lépésnek általában az a célja, hogy olcsóbbá tegye a hitelfelvételt a vállalkozásoknak és a háztartásoknak, de például Dánia 2012-ben árfolyamának védelme érdekében tett így.

A mostani lépés azért számít történelminek, mert nem befektetésre, hanem lakossági kölcsönre vonatkozik, így gyakorlatilag a bank fizet azért, hogy kölcsön adhasson magánszemélyeknek. A negatív kamatú hitelt csupán megfelelő hitelminősítésű ügyfelek vehetik fel.

A negatív kamat célja valószínűleg az, hogy minél több ügyfelet csábítson magához a hitelt meghirdető Fidor Bank. A bank a Handelsblatt szerint egyébként is agresszív marketing-stratégiáiról ismert: 2015-ben például az ügyfelek egy Facebookos szavazáson dönthettek egy kamat mértékéről.

Magyarországon egyébként a lakossági ügyfeleknél a PTK tiltja a negatív kamat felszámítását, a vállalati devizabetéteknél viszont 2015 óta ez az itthoni bankoknak is megengedett, írja a Portfolió.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?