Gyorsan mindenki napelemet akart a szigorítás előtt

2017.07.18. 14:07

Csak tavaly decemberben 2428 naperőmű engedélyezésére szóló pályázat érkezett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz. A MEKH már másfél hónapja kiadott 800 engedélyt és elkészített 2200 határozatot, az utóbbi napokban pedig körülbelül ezer napelem felszerelését engedélyezte. Az engedélyt kapó projekttulajdonosok áramukat a kötelező átvételi rendszerben a piacinál magasabb áron értékesíthetik, írja a VG.

A nagyszámű engedélykérés mögött az áll, hogy január 1-étől szigorították az elbírálási feltételeket, így aki tehette, még tavaly év vége előtt benyújtotta pályázatát, hogy biztosan találjon vevőt megtermelt áramára. A kérelmeket már június végére feldolgozták, mostanra kezdték el kiadni is őket.

Szakértők szerint a tervezett beruházások összesen nagyjából 500 milliárd forintba fognak kerülni, ennek értékben várhatóan 60 százaléka lesz a Magyarországon bejegyzett cégektől való beszállítás, szerelés és telepítés, 40 százaléka pedig a legyártott napelemek külföldről való beszerzése. Ha minden tervezett erőmű megépül, 2018 végére két és félszeresére nőhet a hazai napelemes kapacitás 2015-höz képest.

Magyarország egyébként 2017 kezdetétől évi 45 milliárd forinttal gazdálkodik zöldenergia-támogatás terén. Az EU-tól azért kapunk ennyi pénzt, hogy a közös uniós megegyezés szerintti terv teljesülhessen, azaz 2020-ig az egész EU energiafogyasztásának legalább 20 százalékát megújuló energia fedezze.