Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Néhány állami cég már évek óta fittyet hány a törvényekre

2017.07.19. 13:34

A vállalkozásoknak május 31-ig volt idejük, hogy elküldjék a 2016-os évről készített céges beszámolójukat. Ekkor megírtuk, hogy az adatok letétbe helyezésének elmulasztása elvileg akár súlyos szankciókhoz is vezethet pénzbírságtól elkezdve, kitartott, hatvan napon túlnyúló elmulasztás esetén pedig akár a cég felszámolásával és a tisztviselők ellen indított eljárással lezárva.

Az azóta eltelt időben Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérést nyújtott be Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek, amiben a beszámoló leadását elmulasztó, nemzeti vagyonkezelő alá tartozó állami cégek listáját kérte ki. Most meg is érkezett a válasz, amelyben Fónagy János kiadta a céget névsorát. (Egy korábbi kérdésre csak a mulasztó cégek számát árulták el.)

A listán hét állami vállalat található, köztük akad olyan is, ami szinte működésének kezdete óta folyamatosan egy éves késéssel adja le beszámolóját, de olyanok is, amik a 2012-es, vagy akár a 2008-as év óta egy beszámolót se készítettek.

A listán szereplő cégek közül ezen kívül talán az NHKV Zrt.-t érdemes kiemelni: mindenki kedvenc központosított hulladékkezelő cégének sorozatos botrányai után csak hab a tortán, hogy az első teljes működési évükhöz tartozó beszámolójuk sem készült el időre. Így egyelőre az sem derülhet ki, hogy a vállalat mekkora nyereséggel vagy veszteséggel zárta eseménydús évét.

Íme a mulasztó állami cégek teljes listája:

Cég Megjegyzés
NHKV Zrt. A tavalyi volt az első teljes üzleti évük.
LÉTA-MENTÁL Nonprofit Kft. Legutóbb a 2012-es évükről adtak le beszámolót.
Baranya Ifjúságáért NKft. Általában időben, vagy maximum pár hónapos késéssel adják le beszámolóikat.
CORDATE Gazdaságfejlesztő és Ellátó Központ Zrt. Első működési évük kivételével folyamatosan egy év késéssel adják le beszámolóikat.
Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. Az idei az első mulasztásuk a téren.
OMSZI Intézményfenntartó Kht. Legutóbb a 2008-as üzleti évükről számoltak be az adóhatóságnak.
Pest Megyei Média Kft. A 2011-es üzleti év óta nem küldtek beszámolót.

A NAV egyébként saját bevallása szerint komolyan figyel a beszámoló elmulasztására: 2016-os tájékoztatójukból kiderül, hogy csak ebben az évben 1900 bírságot szabtak ki a kötelezettségek elmulasztása miatt. A tájékoztatásukban nem szerepel, hány kényszertörlési eljárásra került sor ilyen ügyből kifolyólag, erről érdeklődtünk, és amint válaszolnak, az infót hozzáadjuk cikkünkhöz.

A listán ugyan nem szerepel, de az évek óta milliárdokat felemésztő Magyar Nemzeti Kereskedőház szintén a rendszeres késők között van.