Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Elszúrták a székhelyszolgáltatók rendeletét, kijavították

2017.07.19. 14:09

Tovább akarták volna szigorítani a székhelyszolgáltatókat, kamucégek, cégtemetők és hasonlók dolgának megnehezítése érdekében, csak elrontotta a dolgot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Trócsányiék ugyanis egy olyan rendeletet hoztak ki, ami szerint székhelyszolgáltatás alapjául a jövőben csak olyan ingatlan szolgálhat, amely a szolgáltató cég kizárólagos tulajdonában áll. Ezzel pedig taccsra vágták volna az összes normális székhelyszolgáltatót is, akik jellemzően bérelt irodaházakban működnek.

Adóoptimalizálóknak például legális

Székhelyszolgáltatást főként azon vállalkozások vesznek igénybe, amelyek magyarországi működéséhez nem szükséges feltétlenül fizikai irodával rendelkezni, vagy amelyek úgy gondolják, hogy az adminisztratív dolgaikat gy professzionális szolgáltató hatékonyabban képes ellátni. Nem csak csalók és fantomcégek, hanem tisztességes cégek is igénybe veszik ezt a lehetőséget, akik így elérhetővé válnak az adott szolgáltatón keresztül.

A multik is sokszor kihasználják adóoptimalizálásra az ilyesmit, azaz ha nem is csinálnak itt semmit, attól még lehet egy ilyen székhelyük nálunk, és az országok különböző adószabályait kijátszva spórolhatnak legálisan.  

Szerdán egy új rendelettel viszont kijavították a bakit, és néhány feltétel megléte esetén mégiscsak lehet bérelt ingatlanban is székhelyszolgáltatást nyújtani. Erre különösen akkor van lehetőség, ha a székhelyszolgáltató kézbesítési megbízottként van bejegyezve az adott ügyfelénél, vagy a székhelyszolgáltatás mellett tartós könyvvezetési szolgáltatást nyújt az ügyfél részére - írja a Jalsovszky ügyvédi iroda. Ez utóbbi feltételt a nagy szolgáltatók teljesítik, hiszen rendszerint könyvelési, bérszámfejtési vagy hasonló szolgáltatásokat nyújtanak az ilyen ügyfeleik részére.

Az új rendelet rendelet szerint ráadásul a korábbi 2017. szeptember 1. helyett a székhelyszolgáltatóknak 2018. június 30-ig kell az új feltételeknek megfelelniük.