Több százmilliót csalt el a kamucéges banda

2017.07.20. 12:14

212 milliót csalt el az államtól egy csapat, élén egy Fejér megyei férfival, de most elkapták őket a hatóságok, áll a NAV Facebook-oldalán. Egészen pontosan a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága kapcsolta le őket más szervezetek segítségével.

A most elkapott bűnözők egy céghálózatot hoztak létre, aminek csúcscége biztonsági őröket foglalkoztatott. Viszont ezeket a dolgozókat a láncolat alján lévő bukócégekhez jelentették be,  járulékot nem fizettek utánuk, a bevételeik után pedig nem adóztak. A klasszikus recept szerint a bukócégek rövid időn belül, az összes felhalmozódott tartozással egyszerűen megszűntek, a dolgozók pedig egy újabb bukócéghez kerültek. Itt olvashat egyébként a cégtemetős bizniszről, sok másra is szívesen használják Magyarországon kamucégeket, például a népszerű áfacsalásoknál is kedveltek. 

A mostani akcióban a pénzügyi nyomozók 26 helyen tartottak házkutatást, lefoglaltak autókat és zároltak bankszámlákat, összesen „tízmilliós nagyságrendben”, hét gyanúsítottat hallgattak ki és öt céggel ellen indítottak eljárást. A bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás miatt egyébként tíz év börtönt kaphatnak maximum.