Extra sok fegyvert adott el Csehország

2017.07.21. 12:41

Soha nem exportált még annyi fegyvert Csehország, mint tavaly, összesen 18,24 milliárd korona (209,76 milliárd forint) értékben sózták el külföldre a holmijaikat, írja az MTI. Még az is belefért, hogy egy közepesebb csomagban kézi lőfegyvereket és lőszert ingyen adjanak Iraknak (21,4 millió korona értékben) és Jordániának (14,2 millió korona értékben).

Értékben a legnagyobb fegyverszállításaik Irakba (1,66 milliárd korona), az Egyesült Arab Emirátusokba (1,4 milliárd korona), Szlovákiába (1,15 milliárd korona) és Egyiptomba (1,1 milliárd korona) mentek. Az országban 251 cégnek és 2 vállalkozónak van fegyverkereskedelmi engedélye, az országban legyártott fegyverek 90 százalékát viszik külföldre. 

Jirí Hynek, a cseh fegyvergyártók szövetségének elnöke szerint az idén a tavalyihoz hasonló növekedésre már nem lehet számítani, a munkaerő-hiánnyal küzdenek és a kapacitáskorlátok miatt. "Az idén is lesz növekedés, de kisebb mértékű, mint 2016-ban. A termékeink iránti érdeklődés egyre nagyobb, ezért kapacitás-bővítésekre van most szükség, ami eltart egy ideig. Komoly gond a szakmunkások hiánya is" - mondta Hynek.

Magyarországon egyébként lényegében nincs fegyvergyártás. Mármint annyi van, hogy a kormány másfél éve bejelentette, hogy lesz.