Apu, apu, rossz dolgot csináltam!

2017.07.21. 16:30

150 fontra (50 ezer forintra) büntetett meg a rendőrség egy ötéves kislányt Londonban, mert az 50 pennyért limonádét árult a fesztiválozóknak, írja a BBC. A helyi önkormányzat azóta már bocsánatot kért és elengedték a büntetést.

lemon

A kislány a Lovebox Fesztiválon résztvevőknek akart egy kis örömet okozni, ezért saját maga felállította a limonádés standját, ahol 50 pennyért lehetett frissítőt venni. 

Csak mosolyt akart csalni az emberek arcára. Nagyon büszke volt magára. Egy kis idő múlva azonban négy rendőr odasétált hozzánk. Le voltam döbbenve. Azt hittem, csak figyelmeztetnek, hogy pakoljunk össze és menjünk haza. Erre megbüntettek 150 fontra. A kislányom pedig elkezdett sikoltozni, hogy: Apu, apu, rossz dolgot csináltam!

- mesélte Andre Spicer, a kislány apja.

lemon1

A rendőrök egyébként teljesen szabályosan jártak el: bekapcsolták a kamerájuk és felolvasták a kislánynak és az apjának, hogy miért is büntetik meg őket. Az út menti standokat ugyanis nem lehet csak úgy felállítani:

  • kell hozzá kereskedelmi engedély, ami lehet ideiglenes és tartós;
  • az engedély 75 fontba kerül;
  • a kereskedést üzemeltetőnek 17 éven felülinek kell lennie.

A helyi önkormányzat azóta nyilvánosan bocsánatot kért és jelezték, hogy elengedik a büntetést. 

Sajnáljuk, hogy ilyesmi megtörténhetett. Elvárjuk a hatósági alkalmazottainktól, hogy használják a józan eszüket, a hatalmukat pedig ésszerűen gyakorolják.

Nem ez volt azonban az első fura büntetés, amit az angol hatóságok kiszabtak.

Földet ért egy lufi - 50 font

Egy 16 éves fiút 2008-ban azért büntettek meg 50 fontra, mert elengedett a kezéből egy lufit, ami aztán földet ért, ez pedig a hatóság szerint szemetelésnek számított. A gyerek anyja szerint a büntetés túlzó volt, de az önkormányzat szerint belefért: senki se szemeteljen!

Elejtette az anyuka a virslit - 75 font

Egy anyát azért büntettek meg szintén 2008-ban, mert elejtett egy falatnyi virslis tekercset, miközben oda akart adni azt a négyéves kislányának a városközpontban. Az ételmaradékot a galambok gyorsan felzabálták, de ez nem hatotta meg a tanácsot, és szemetelésért kiosztották a büntetést. Az ügyet később bíróságra is vitték, de később elutasították.

Túl sokat gyászolt a halott felesége sírjánál - 160 font

2015-ben azért büntetek meg egy özvegy férfit, mert a 6000 fontos temetés után túl sokáig (20 percig) állt a felesége sírjánál. Igaz, ő csak áldozata lett az eseményeknek, ugyanis a bírságot eredetileg a Hopkinsons Funeral Directors kapta azért, mert túlóráztatta a sírásókat, a vállalkozás pedig a büntetést az özveggyel fizettette meg.

Cserepes növény a járdán - 100 font

Egy kávézótulajdonost azért büntettek meg 100 fontra, mert az kitett egy babérfát az üzlete elé, rajta egy jelzőcédulával a potenciális vásárlóknak. A hatóságok szerint azonban ez szándékos útlezárásnak minősül, a tárgyat pedig felhatalmazás vagy engedély nélkül tette ki.

A nagyi elhagyott egy szál cérnát - 75 font

2012-ben azért bírságoltak meg 75 fontra egy 71 éves nagymamát, mert az véletlenül elhagyott egy cérnaszálat a kesztyűjéről. Az ügyben vizsgálat is indult, aminek eredményeképp végül ejtették a büntetést.

Kiöntötte a kávét a lefolyóba - 80 font

Egy visszavonult tisztviselőt azért büntetett meg egy rendőr idén, mert a nő a kávéja maradékát beleöntötte egy nyilvános lefolyóba. A nő kifizette a bírságot, hogy ne kerüljön be a bűnügyi nyilvántartásba, de az önkormányzat annyira nevetségesnek találta az ügyet, hogy inkább visszaadták neki a pénz (meg hát a lapokban is megjelent az incidens).