Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Titkos gigakartellt szervezhettek a német autógyártók

2017.07.21. 14:15

1990 óta mehetett a német autógyártók átfogó kartellezése, amiről szinte véletlenül, egy tavaly nyári versenyhivatali vizsgálat során találtak rá a Volkswagennél, írja a Spiegel. Ez lehet

Németország történetének legdurvább kartellügye,

amiben a Volkswagen (VW) mellett a Daimler, az Audi, a Porsche és BMW is érintett. Említettek egy része egyébként jelenleg már VW tulajdonban van.

A kartellben rendszeresen, több mint 200 munkatárs részvételével, 60 munkacsoportban szisztematikusan egyeztettek technológiai, környezetvédelmi kérdésekről, költségszintekről vagy mondjuk beszállítói ügyekről. Az egyeztetések célja egyértelműen a verseny minél nagyobb csökkentése volt.

A német versenyhivatal még tavaly nyáron vizsgálódott a VW-nél némileg más ügyben, azt gyanították, hogy az acélbeszerzéseknél lehetett némi összejátszás. Csakhogy egy sokkal nagyobb kartell nyomaira bukkantak a házkutatás során. A VW két hét múlva "egyfajta önfeljelentéssel" bevallotta az óriáskartellt. Később a Daimler is hasonló lépésre szánta el magát, mivel az ilyesmivel csökkenthető a várható büntetés. 

A dízelbotrányhoz is lehetett köze

A lap külön kiemel egy esetet, ahogy az AdBlue-oldat körül trükköztek. Ez az AdBlue a káros nitrogén-dioxid kibocsátást csökkentette a dízelmotorok kipuffogógázában, de csak bizonyos körülmények közt működött volna megfelelően, többek közt elég nagy tankot kellett volna beszerelni hozzá a járművekbe. Ami drága, ezért aztán az érintettek megállapodtak abban, hogy ezt hanyagolják, inkább legyen kisebb a tank, és az egész AdBlue-dolog pedig jóval kevésbé hatékony. Ehhez viszont akkor már trükközni kellett a tényleges kibocsátás mérésével is, ami már a nagy dízelbotrányhoz vezetett.

Az ügyben mindenesetre nagyon erős, hogy egyik érintett vállalat sem kívánt semmit mondani a nyomozásról. A kartellgyanú további részleteit a Spiegel szombati számában tervezi kiadni az újság.  Nem is olyan rég egyébként a kamiongyártók közti nemzetközi kartell bukott le az uniós versenyhivatalnál.