Judit
2 °C
7 °C

Titkos gigakartellt szervezhettek a német autógyártók

2017.07.21. 14:15

1990 óta mehetett a német autógyártók átfogó kartellezése, amiről szinte véletlenül, egy tavaly nyári versenyhivatali vizsgálat során találtak rá a Volkswagennél, írja a Spiegel. Ez lehet

Németország történetének legdurvább kartellügye,

amiben a Volkswagen (VW) mellett a Daimler, az Audi, a Porsche és BMW is érintett. Említettek egy része egyébként jelenleg már VW tulajdonban van.

A kartellben rendszeresen, több mint 200 munkatárs részvételével, 60 munkacsoportban szisztematikusan egyeztettek technológiai, környezetvédelmi kérdésekről, költségszintekről vagy mondjuk beszállítói ügyekről. Az egyeztetések célja egyértelműen a verseny minél nagyobb csökkentése volt.

A német versenyhivatal még tavaly nyáron vizsgálódott a VW-nél némileg más ügyben, azt gyanították, hogy az acélbeszerzéseknél lehetett némi összejátszás. Csakhogy egy sokkal nagyobb kartell nyomaira bukkantak a házkutatás során. A VW két hét múlva "egyfajta önfeljelentéssel" bevallotta az óriáskartellt. Később a Daimler is hasonló lépésre szánta el magát, mivel az ilyesmivel csökkenthető a várható büntetés. 

A dízelbotrányhoz is lehetett köze

A lap külön kiemel egy esetet, ahogy az AdBlue-oldat körül trükköztek. Ez az AdBlue a káros nitrogén-dioxid kibocsátást csökkentette a dízelmotorok kipuffogógázában, de csak bizonyos körülmények közt működött volna megfelelően, többek közt elég nagy tankot kellett volna beszerelni hozzá a járművekbe. Ami drága, ezért aztán az érintettek megállapodtak abban, hogy ezt hanyagolják, inkább legyen kisebb a tank, és az egész AdBlue-dolog pedig jóval kevésbé hatékony. Ehhez viszont akkor már trükközni kellett a tényleges kibocsátás mérésével is, ami már a nagy dízelbotrányhoz vezetett.

Az ügyben mindenesetre nagyon erős, hogy egyik érintett vállalat sem kívánt semmit mondani a nyomozásról. A kartellgyanú további részleteit a Spiegel szombati számában tervezi kiadni az újság.  Nem is olyan rég egyébként a kamiongyártók közti nemzetközi kartell bukott le az uniós versenyhivatalnál. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?