Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Hamarosan kiderül, mennyire támogatja az Orbán-kormány a multikat

2017.07.23. 09:06

Három hónapja született kúriai felülvizsgálati ítélet a kormány stratégiai partnereinek nyújtott adókedvezmények ügyében, az NGM azonban azóta sem hajlandó kiadni az adatokat - írta közleményben az LMP.

A párt szerint Szél Bernadett a napokban kapta írásban kézhez a kúriai ítéletet: ha 15 napon belül sem tesz eleget az NGM a bíróság döntésének, a párt végrehajtást kezdeményez a minisztérium ellen. 

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy ma nem lehet nyilvános adatokhoz jutni azzal kapcsolatban, hogy melyik cég mekkora támogatásban részesült adókedvezmények formájában, azt ugyanis a kormány adótitokra hivatkozva titkolja. A párt szerint az adóból elengedett forint is közpénznek minősül, ezért az Alaptörvény szerint a nyilvánosság előtt kell vele elszámolni.

Szél Bernadett 2014 őszén fordult közérdekű adatkéréssel az NGM-hez a stratégiai partner nagyvállalatoknak nyújtott adókedvezmények ügyében. Az NGM adótitokra hivatkozva megtagadta az adatok kiadását, ezért bírósághoz fordultank. Az idén áprilisban felülvizsgálati eljárásban is jóváhagyott jogerős ítéletben az áll, hogy

az adótitok nem képezheti akadályát a közpénzekre vonatkozó adatok megismerésének, a nyilvánossághoz fűződő érdek ugyanis erősebb az adótitoknál

- írta az LMP. 

Az ügy azért is érdekes, mert miközben a kormány keményen multiellenesnek mutatja magát verbálisan, számos multival kötött stratégiai partnerséget, amelyhez adókedvezmény is jár a nagyvállalatoknak.