Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Az elmúlt húsz évben nem volt még ilyen optimista a magyar

2017.07.24. 08:22

Júliusban történelmi csúcsot ért el a GKI konjunktúraindexe, a felmérések több mint húszéves története során még soha nem volt olyan magasan, mint most júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató. A fogyasztói várakozások kissé romlottak júniushoz képest.

A felmérés szerint a konjunktúraindex a júniusi 3,2 pontról 4,2 pontra nőtt, a szintén csúcsot elért üzleti bizalmi index 9,5 pontról 11,3 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 14,6 pontról mínusz 15,9 pontra romlott júliusban.

Screen Shot 2017-07-24 at 08.17.06.png

Júliusban, az üzleti szférán belül, az ipari és építőipari várakozások is történelmi csúcsukra jutottak, a kereskedelmi és szolgáltató cégek optimizmusa viszont kissé csökkent júniushoz képest. Az iparban jobb lett az elmúlt időszak termelésének, a rendelésállománynak - ezen belül az exportrendeléseknek - valamint a készleteknek a megítélése. Egyedül a termelési várakozások gyengültek.

Az építőiparban júniushoz képest a magas- és a mélyépítő cégek várakozásai egyaránt kedvezőbbé váltak, a foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban erősödött, a kereskedelmi és szolgáltató cégek körében kissé gyengült. Némileg emelkedett a lakosság munkanélküliségtől való félelme is, ugyanakkor minden ágazatban a munkaerőhiányt találták a növekedést akadályozó legfontosabb tényezőnek.

A cégek áremelési szándéka alig változott, a túlnyomó többség változatlan árakra számít, az áremelést várók aránya pedig - az építőipar kivételével - csak kissé haladja meg az árcsökkentésre számítókét. A fogyasztók inflációs várakozása viszont kissé erősödött.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban kedvezőbb lett, a fogyasztók körében azonban kissé kedvezőtlenebb. A GKI fogyasztói bizalmi index júliusban a júniusi enyhe emelkedést követően májusi szintjére csökkent. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét valamivel rosszabbnak érezte, mint júniusban, várható megtakarítási képességének megítélése nem változott.